Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w klatce piersiowej,duszność

Gość michal 28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od dziesięciu dni towarzyszą mi nieprzyjemne odczucia w okolicy klatki piersiowej.zaczęło się od nagłego silnego pieczenia w mostku,które towarzyszyło mi juz do konca dnia,nasilało się przy wysiłku a nawet krótkim spacerze.od tamtej pory minął już jakis czas (termin do kardloga mam dopiero na czwartek bierzącego tygodnia).bole nieco zmieniły swój charakter,mianowicie rzadziej odczuwam pieczenie,natomiast pojawily sie liczne uklucia dotyczace niemal calego tułowia-mostek,okolice sutkow zarowno z lewej jak i z prawej strony(z lewej strony z wieksza czestotliwoscią)mrowienie w okolicy mostka,ramion.podczas wysliku dluzszego spaceru,kucania oraz w sytuacjach w jakis sposob stresogennych dla mnie odczuwam mocne uderzenia serca jakby **w gardle**.zjawisko to zaobserwowalem rowniez w sytuacjach w zaden sposob nie zwiazanych z wysilkiem lub stresem.uczucie ucisku towarzyszy mi niemal caly czas na chwilę mija po cieplej kapieli,do tego wachlarza doznań dodam jeszcze towarzyszące mi przez cały czas mocniejsze bicie serca(lub takie wrażenie,cięzko mi ocenić).bol pojawia sie lub nasila przy ruchach ramion **zblizjacych**miesnie klatki piersiowej do siebie(tak jakbym sam sie przytulał)i towarzyszy mi jeszcze przez jakis czas po zaprzestaniu tych ruchow.uczucie pieczenia/palenia pojawia sie bo dotknieciu okolicy mostka co ciekawe nie podczas dotykania ale kilka sekund po jego zaprzestaniu i utrzymuje sie okolo minuty,do tego dochodzi jeszcze dusznosc oraz uczucie mocniejszego pulsu na szyi .zimne powietrze nasila wszystkie objawy o ile jestem w domu wszystki te dyskomforty sa do zniesienia,tak na zimym powietrzu wszystko odczuwam do kwadratu.mam 28 lat,od ponad dekady palę papierosy,od dwóch lat pije kawę,na codzień jestem raczej nerwowy.nie spożywam alkocholu ani narkotykow nawet okazyjnie-zero.regularnie cwiczę,pompki,ławeczka (tylko na leżaco obciązenia okolo 75kg),hantle,jezdze na rowerze srednie dystanse(25-50km dziennie 2 razy w tygodniu)chodzę na dlugie spacery 10-15 km dwa razy w tygodniu.moja dieta wygląda następująco-pierwszy posiłek-twaróg póltłusty z jogurtem naturalnym rzodkiewka i szczypiorkiem.drugi posilek wedzona makrela.trzeci gotowana piers kurczaka z ryzem/ziemniakami,burakami/kapustą kiszoną(rzadko jest to smazona pierś.)trzeci posiłek kanapki z szynką,serem,pomidorem.czwarty posiłek twarog chudy z jogurtem naturalnym i tak od ponad roku.moje cisnienie bez papierosa i kawy to srednio 140/88 natomiast w ciezsze dni zdarza mi sie miec 160/95.nastepnego dnia po pojawianiu sie objawow przypomniaem sobie ze podczas treningu hantlem okolo 20 kg uderzylem sie okolice klatki piersiowej,nie poczulem wtedy zadnego bolu,(mineła ponad doba do jego wystapenia)udalem sie na zdjecie rtg klatki piersiowej ktore nie wykazalo zadnch nieprawidlowosci w budowie mostka,zdjecie bylo robione od boku.moje pytanie brzmi czy na zdjeciu rtg robionym od boku moga zostac uwidocznione zmiany np wielkosci serca,lub powiekszonego tetniaka aorty piersiowej?czy z racji pozycji przy wykonywaniu zdjecia moga one zostac przeoczone przez lekarza?czy istnieje mozliwosc zeby zwykle stluczenie mostka moglo dawac tego typu **sercowe** objawy?mozliwosciami ktore biore pod uwagę są m.in choroba wiencowa,kardiomiopatia przerostowa,powiekszona aorta piersiowa,stluczenie barku lub tez nerwica.kardologa mam dopiero za kilka dni czy badania echo serca oraz ekg pozwalaja na potwierdzenia,badz wykluczenie niektorych z tych chorob? pozdrawiam michał