Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy (szczególnie w sklepach), osłabienie wzrok, astygmatyzmu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział. Od kilku miesięcy (trzy-cztery) zauważyłam pogorszenie wzroku w prawym oku. Wcześniej było to tylko czasami, sporaycznie, natomiast od dwóch tygodni wyraźnie czuję, że widzę na to oko słabiej i mam takie dziwne uczucie. Nie wiem, jak je nazwać, jakby nie *leżało* dobrze, czy lekki ucisk od góry. Doszły do tego zawroty głowy (nie mam wrażenia, że świat wiruje tylko jakby poczucie utraty stabilności pod nogami), od tych zawrotów mam mdłości. Najczęściej zdarza się to w sklepach. W ciągu tych ostatnich dni zauważyłam, że ciężko mi przenieść wzrok z rzeczy, która jest blisko (np. monito komputera), na coś dalej, bo obraz jest długo nieostry. I te zawroty własnie pojawiają się w sklepie. Jak patrzę na półki zaczynam mieć takie napięcie w czole i wrażenie napięcia mięśni dookoła oczu. Jest to okropne, bo utrudnia mi bardzo zycie, dzisiaj kolejny raz musiałam wyjśc ze spożywczego i nie dokończyłam zakupów. Jeśli chodzi o bół głowy, to nie boli mnie nic, poza tym uczuciem napięcia. Byłam u dwóch optometrystów (nie mieszkam w Polsce), obydwaj stwierdzili, że mam astygmatyzm, wadę większą w prawym oku i powiedzieli, że to minie jak zacznę nosić okulary (nigdy nie nosiłam). Wadę w prawym, problemowym, oku mam małą - 1 dioptria. Miałam mierzone ciśnienie w oczach, wszystko w porządku. Drugi z optometrystów w piątej zajrzał do oka (bez zakrapiania) i powiedział, że jest *czysto*, nie widział nic niepokojącego. W poniedziałek byłam u lekarza pierwszego kontaktu, pani powiedziała, że to objawy wskazujące na wadę wzroku. Zauważyłam też, że delikatnie szumi mi w uszach. Czy to wszystko może być sppwpdpwane napięciem mięśni karku? Niestety od przez ostatn i miesiąc zamiast monitora miałam do komputera podpięty telewizor, siedziałam przy nim blisko, patrząc po skosie do góry. Może to się wydawać głupie,. ale czy to mogło spowodować takie objawy? Kiedyś miałam taki monitor, że podczas pracy z nim robiło mi się niedobrze, ale wszystko wracało do normy jak od niego odchodziłam. Jestem chyba w jakimś stopniu wrażliwa na pewien typ monitorów. Nerwice, czy fobie (wychodzenie do ludzi itd.) wykluczam zupełnie. Jest mi z tym strasznie ciężko, bo utrudnia mi to życie (szczególnie te zawroty głowy i mdłości). Do jakiego lekarza powinam się jeszcze wybrać? Neurolog? Czy takie objawy mogą być spowodowane tą niewielką wadą wzroku? Z góry ogromnie dziękuję.