Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe, krótkotrwałe, nieregularne bicie serca i duszność

Gość zbolemserca

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, od jakiegoś czasu mam problem z nieregularnym biciem serca. Ale jest to tylko chwilowe. Trwa od kilku do kilkunastu sekund, pojawia się zazwyczaj raz, dwa razy dziennie. Mam wtedy wrażenie, że serce bije bardzo mocno, nieregularnie, brakuje mi wtedy tchu. Czasami odnoszę wrażenie że serce jest jakby wciągane w głąb klatki piersiowej. Miałam robione Echo serca, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Jedynie sporadyczne dodatkowe skurcze. Niestety w czasie badania nie pojawiły się dolegliwości, które opisuję wyżej. Kardiolog stwierdził, że dolegliwości, które opisuje są wynikiem nerwicy. Dostałam krople na uspokojenie oraz sobycor (ale lepiej działa na mnie propranolol i to te tabletki biorę). Niestety mimo przyjmowania leków, wciąż od czasu do czasu pojawiają się te nieprzyjemne objawy. Rzeczywiście, czasami pojawiają się kiedy jestem zdenerwowana. Ale bardzo często pojawiają się bez żadnego powodu. Np. dzisiaj rano czułam się bardzo dobrze. Przyszłam do pracy, wyjmowałam telefon z torby i nagle przez kilka sekund moje serce wariowało. Nie byłam zdenerwowana. Czy powinnam robić dodatkowe badania? Jeśli tak to jakie? czy muszę się martwić moimi objawami?