Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter u osoby z CcTGA, anomalią Ebstiena i stymulatorem serca

Joanna25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 24 lata, urodziłam się ze skomplikowaną wadą serca ( skorygowane przełożenie wielkich pni tętniczych z anomalią Ebsteina ) oraz z niedomykalnością zastawki trójdzielnej ( w badaniu echa z czerwca tego roku wynosi 38 mm ), a w 2004 r. wszczepiono mi stymulator serca z powodu bloku całkowitego przedsionkowo-komorowego I stopnia. Ostatni holter miałam robiony w CZD i nie musiałam przejmować się wynikami robili i oceniali to lekarze. Niedawno trochę gorzej się poczułam i zrobiłam takie badanie na własną rękę. Wynik: średnia czynność serca wynosi 77/min, minimalna 62/min, a maksymalna 125/min. Pobudzenia sekwencyjne przedsionka i komór stanowiły 6.8% pobudzeń w ciągu doby. Pobudzenia komory stanowiły 92.2% wszystkich pobudzeń. Obserwowane krótkie epizody własnej aktywności elektrycznej serca. 104 pobudzeń w ciągu doby. Total beats 109382. Nie wiem co o tym myśleć zwłaszcza, że moja lekarz prowadząca w IK jest na urlopie, a kiedy odbierałam wynik to powiedziano, że nie jest on najlepszy. Może ktoś wypowiedzieć się na ten temat? Za każdą odpowiedź będę wdzięczna. Pozdrawiam, Joanna.