Gość kawkamarian Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Witam zauważyłem u Siebie ostatnio że mój brzuch ,,podskakuje ,, zgodnie z rytmem serca. Najpierw myślałem ze to może normalne lecz naczytałem się na forum i trochę się martwię. Czy takie równoczesne pulsowanie jest normalne ? nie znam się na anatomii może przez brzuch przepływa jakaś duża tętnica i to dlatego . zlokalizowane w okolicach pępka . czekam na odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza
elzbieta552 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Pulsowanie wyczuwalne pod powłokami brzucha może, ale nie musi, być objawem chorobowym. Wszystko zależy od budowy ciała człowieka. Anatomicznie, przez jamę brzuszną, mniej więcej wzdłuż lewego brzegu kręgosłupa, przebiega odcinek brzuszny aorty. Aorta, jak każda tętnica, pulsuje zgodnie z rytmem pracy serca. U szczupłych ludzi, gdy ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest niewielka, tętnienie aorty może być wyczuwalne i nie jest to oznaką żadnej choroby. Jeśli jednak tętnienie aorty brzusznej jest wyczuwalne przez powłoki u ludzi z znacznie rozwinięta tkanką tłuszczową tej okolicy ciała, może to zaniepokoić lekarza. W takiej sytuacji należy wykonać badanie USG brzucha. Pozwala ono ocenić nie tylko narządy jamy brzusznej, ale także naczynia krwionośne - w tym przypadku aortę. Ocenia się jej przebieg, odgałęzienia, poszerzenie średnicy lub ewentualne zwężenia oraz oboczność blaszek miażdżycowych i charakter przypływu krwi przez naczynie. Badanie ma w takiej sytuacji przede wszystkim na celu wykluczenie tętniaka aorty brzusznej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 444 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Nie histeryzuj, może chudy jesteś i to aorta brzuszna? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kawkamarian Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Raczej należe do grupy ludzi z brzuszkiem. nie histeryzuje tylko pytam a to znacząca różnica.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 444 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 A to zrób sobie USG jamy brzusznej.Przedtem kilka dni pobierz espumisan,aby w jelitach nie było gazów, bo gazy zasłaniają obraz USG.W USG bedzie wtedy widoczne jak wygląda aorta brzuszna i sie dowiesz o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi