Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nie wiem juz co mam robic

Gość kubsztix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu lecze sie na nadcisnienie, na chwile obecna jest juz w miare dobrze, srednia wartosc to 138/74. Ale tez od jakiegos pol roku codziennie zle sie czuje, mam dusznosci, klucia w klatce piersiowej, zawroty glowy i co najgorsze takie jakby kolatania serca, napisalem jakby, gdyz holter ekg nic nie wykazal, a w trakcie badania mialem wlasnie to uczucie. Czesto mam podwyzszone tetno (mam bradykardie). Lezalem w szpitalu, robilem wszystkie potrzebne badania i wszystko jest w normie. Mam ekscentryczny przerost lewej komory, o tym wiedzialem duzo wczesniej bo mialem juz w przeszlosci sporadyczne epizody ze zlym samopoczuciem i bylo robione usg serca. Jestem dosyc aktywny sportowo, trenuje na silowni od kilkunastu lat, a od ostatnich 6 mozna powiedziec, ze trenowalem wyczynowo. Wlasnie od czasu kiedy przyjmuje leki na nadcisnienie, zmienilem dyscypline sportu i poszedlem w strone sztuk walki, gdyz kiedys tez mialem z tym stycznosc. Ogolnie jestem juz zmeczony psyhicznie tymi objawami, nie wiem co mam robic, bo gdzie nie pojde to wszyscy mowia, ze jest w porzadku. Nie wiem co wiecej napisac, gdyz temat jest dosc zlozony, mam nadzieje, ze bedzie mozna napisac wiecej po napisaniu tego posta. Pozdrawiam.

Długotrwałe nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do przerostu mięśnia sercowego (przerost nadciśnieniowy lewej komory serca w nadciśnieniu tętniczym). Zwiększone obciążenie serca spowodowane zwiększonym ciśnieniem układowym powoduje koncentryczny przerost mięśniówki serca (zwiększenie grubości ściany). Jest to odpowiedź organizmu na nadmierne obciążenie serca. Wraz z utrwalaniem się nadciśnienia tętniczego zwiększa się opór układowy, który nasila przerost mięśnia sercowego. Przerost komory powoduje pogorszenie jej napełniania przy rozkurczu i upośledzenie funkcji skurczowej. Początkowo przerost jest koncentryczny, powyżej krytycznej masy serca 500g następuje przejście w przerost odśrodkowy (ekscentryczny). Przeciążenie objętościowe lewej komory będące wynikiem zwiększonego napełniania lewej komory prowadzi do przerostu ekscentrycznego. Ustalenie rodzaju przerostu mięśniówki serca ma znaczenie rokownicze. Przerost koncentryczny jest zdecydowanie częstszą przyczyną objawów choroby niedokrwiennej serca. Objawy choroby niedokrwiennej serca spowodowane są przyspieszeniem rozwoju miażdżycy w naczyniach wieńcowych i zwiększonego zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen (wzrasta masa mięśnia sercowego a naczynia wieńcowe nie mają możliwości rozrostu). Wszystkie te zmiany w morfologii serca prowadzić mogą do zawału serca, niewydolności zastoinowej (spadek kurczliwości lewej komory) i upośledzenie jej napełniania, zaburzeń rytmu serca (najczęściej zaburzenia komorowe). Masz źle leczone nadciśnienie .