Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bradykardia

TomaszBoro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakieś dwa miesiące temu stwierdzono u mnie bradykardie, nie jest to jakieś duże schorzenie jednak serce zwalnia mi do około 40-60/min i biorę Euphylin, 250mg. Moje pytanie jest następujące: Palę papierosy od dwóch lat i nie widzi mi się rzucanie palenia, ewentualnie mogę się przerzucić na epapierosa - czy palenie jakoś bardzo mi szkodzi? Drugie pytanie: Alkohol podczas przyjmowania tego leku: Na ulotce leku nie ma jakiegoś dużego ostrzeżenia przed przyjmowaniem etanolu i robiłem to już nie raz, wszystko było ok, jednak zastanawiam się jak to ma działać na dłuższą skalę. Takie samo pytanie co do kawy, czy mogę ją pić raz dziennie w niewielkich ilościach? Wiadomo że bradykardia powoduje powolne bicie serca, a papierosy alkohol jak i kawa je przyśpieszają więc sam nie widzę w tym problemu? Jednak lekarzem nie jestem więc wolę się poradzić. Bradykardia jest delikatna, nigdy jej nie czułem i nie czuje (brak zasłabnięć, omdleń itd)

Bradykardia nie musi być stanem nieprawidłowym wielu ludzi w czasie snu ma bicie serca poniżej 60u/min. co innego za dnia kiedy się ruszasz, ale nie każdy stan poniżej 60 musi oznaczać coś złego, niektórzy ludzie mają tak dobrą wydolność serca, że może ono bić wolniej bo organizm otrzymuje tlenu i krwi tyle ile akurat potrzebuje. Co do palenia samo w sobie ma więcej --- niż + także zastanów się. Mój dziadek palił do 50 teraz ma 94 dobrze się trzyma, ale na papierosy mówił głupi wtedy był. Jednego wykończą drugiego nie.