Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica sercowo naczyniowa i tachykardia zatokowa

Gość dogger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja sytuacja wygląda następująco: W lutym br na WKU wykryto u mnie Nerwicę sercowo-naczyniową z tachykardią zatokową i mimo wszystko przyznano mi kategorię A co wcale mnie nie zaskoczyło. Problemy zaczęły pojawiać się ok 3 m-cy temu kiedy zmarł mój tata. Od tej pory każdy mały nawet problem czy stres objawia się u mnie przyspieszonym biciem serca, bólem w klatce piersiowej oraz dziwnymi tak jakby *przytkaniami* trwającymi zaledwie ułamek sekundy podczas których serce boli a ja nie mogę złapać oddechu lub czuje sie jakbym tracił przytomność=S Postanowiłem zasięgnąć porady kardiologa, który stwierdził to samo co komisja na WKU i przepisał mi Propranolol. Zażywam tabletki od 2 tygodni i mimo wszystko nic nie przechodzi... Czy powinienem jeszcze raz zgłosić się do lekarza? Tak na marginesie czy z tą chorobą mogę iść do wojska? Czy składać wniosek o ponowną komisję lekarską?
Tachykardia zapewne wynika z nerwicy (tak jak u mnie). Powinieneś unikać sytuacji nerwowych a wojsko do takich należy :P Znajdź sobie jakieś techniki radzenia sobie z własnymi nerwami (medytacja, joga, ćwiczenia oddechowe) bo inaczej tachykardia może spowodować prawdziwe spustoszenie w twoich organizmie i wieku 20-stu, 30- stu paru lat, będziesz chodził od lekarza do lekarza jak starszy człowiek.