Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stwardnienie rozsiane???

Gość janorge

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, opisze problem ktory mi i mojej dziewczynie od jakiegos czasu spedza sen z powiek. Okolo roku temu moja dziewczyna 20 letnia wowczas zaczela mdlec bez powodu. Najpierw raz na tydzien a pozniej nawet kilka razy dziennie. Miala straszne zawroty glowy, dreszcze. Tracila przytomnosc na okolo pol minuty. Na pogotowiu bylismy 4 razy, zaliczylismy wszystkich lekarzy, kardiologa, miala robiony wszystkie badania krwi, rezonans, wszystko w normie. Jedyna rzecza, ktora nie byla w normie to w rezonansie zanik kory mozgowej niewspolmierny do mlodego wieku. Ostatnim lekarzem do ktorego sie udalismy byl psychiatra ktory zasugerowal, ze jezeli wszystkie badania sa w normie to problem jest natury psychicznej czyli nerwica. Pragne dodac iz moja dziewczyna miala bardzo trudne dziecinstwo, spotkalo ja wiele traumatycznych przezyc, ktore bez watpienia zostawily gleboki slad na jej psychice. Po wizycie u psychiatry jeszcze przed zazywaniem psychotropow omdlenia ustaly. Wszystko bylo w porzadku az do pazdziernika. Wtedy zaczely sie dretwienia, najpierw jednej konczyny, sporadycznie, potem coraz czesciej.Podczas wizyty u okulisty obowiazkowej przed zrobieniem prawa jazdy stwierdzono zawezone pole widzenia w lewym oku. Od okolo 2 miesiecy objawy przeszkadzaja w normalnym funkcjonowaniu, oprocz tych nieznosnych dretwien wystepuja dusznosci, problemy z oddychaniem, problemy ze wzrokiem, po dretwieniu nastepuja nieznosny bol w czesci ciala ktora byla zdretwiala. Dretwieja nogi, rece, twarz, jezyk, kregoslup, plecy a ostatnio nawet krocze poczym nastapilo chwilowe nietrzymanie moczu. Od okolo pol roku ma slabsza jedna reke. Zdajemy sobie, ze objawy wskazuja na sm, przebywamy obecnie za granica za miesiac dziewczyna ma termin w szpitalu. Moje pytanie jest takie czy to na pewno sm? Tak jak mowilem ona wiele w zyciu przeszla, czy nerwica moze dawac takie objawy, lub inna choroba?

Zawężone pole widzenia może też być od podwyższonego poziomu prolaktyny.Jest to hormon wydzielany przez przysadke mózgową.Warto zrobić proste badanie krwi: poziom prolaktyny. ,w skrócie PRL.Czy miesiączkuje regularnie? Jeśli nie, to może to byc to.Ograniczenie pola widzenia w jednym oku może być przy podwyższonej prolaktyni,wtedy obok przysadki mózgowej z nadmiaru tego hormonu tworzy sie gruczolak.Ponieważ jest blisko do nerwów wzrokowych,gruczolak uciaka na nerw powodując zaburzenia wzroku.Prolaktyne zazwyczaj łatwo przywrócić do normy tabletkami hamującymi jej wydzielanie. Nie wiem czy to jest to,ale tym prostym badaniem krwi można łatwo to sprawdzić, bo przyczyn takich objawów może być b. wiele, nawet krzywy kręgosłup szyjny. Jak wrócicie, to natychmiast na SOR,do dobrego!!!! szpitala ,a najlepiej kliniki, gdzie jest dobry oddział neurologii.Tylko ona niech sie najpierw zarejestruje jako bezrobotna w urzędzie pracy, by mieć szpital za darmo.

Dziekuje za odpowiedz. Te zaburzenia wzroku nie sa najczestsze i njabardziej dokuczliwe tylko najgorsze i najczestsze sa dretwienia, zawroty i bol glowy, czy to tez moze byc spowodowane gruczolakiem? Zastanawiam sie rowniez czy ubiegloroczne omdlenia mialy cos wspolnego z tym co sie dzieje teraz czy nie.