Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekłe zmęczenie - co się ze mną dzieje?

Gość Chris99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Dobrze, że trafiłem na to forum, bo mój obecny stan zdrowia jest bardzo niepewny. Od pewnego czasu (prawdopodobnie od kilku lat) dokucza mi przewlekłe zmęczenie. Mam 16 lat i prowadzę siedzący tryb życia. Dopiero niedawno zainteresowałem się tym, co rzeczywiście się ze mną dzieje, bo to coś więcej niż przemęczenie. Dostrzegłem niepokojące objawy, które uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie: m. in. nadmierna nerwowość, stres, niechęć do towarzystwa, kołatanie serca, bóle i skurcze mięśni, słabość i męczliwość, kłopoty ze stawami, skoki ciśnienia, uderzenia gorąca, zimne stopy i dłonie, znaczne pogorszenie sprawności intelektualnej, słaba pamięć i koncentracja, suchość oczu, pulsowanie w głowie, senność w ciągu dnia, brak zainteresowań, trudności w wypowiadaniu się, duszność i ucisk w klatce piersiowej, problemy ze staniem w jednym miejscu (np. w kościele). Dodatkowymi zjawiskami, jakie u siebie zaobserwowałem są: brak uczucia pragnienia (picie ok. 1 szklanki płynów dziennie), oddychanie ustami w nocy, częste ziewanie Oto badania, jakie robiłem do tej pory + wyniki spoza normy: * Morfologia krwi #1 (limfocyty: 46,3 [norma 15-45], monocyty: 13,3 [norma 4,4-12,3]) * Rozmaz mikroskopowy #1 (gran. segmentowane: 36 [norma 40-60], limfocyty atypowe: 2 [norma --], monocyty: 15 [norma 3-8]) * TSH: 2,4 [norma 0,51-4,3] * Badanie ogólne moczu (ciężar właściwy: 1,033 [norma 1,015-1,030]) * Morfologia krwi #2 (monocyty: 12 [norma 3-8]) * Witamina D3: 28,30 [norma 30-100] Mój internista początkowo podejrzewał niedoczynność tarczycy, ale badania to wykluczyły. Anemia również nie okazała się przyczyną. Gdy pokazałem wyniki lekarzowi, powiedział żebym więcej pił i przyjmował witaminę D3 w okresie jesienno-zimowym. Zaniepokoiło go również moje wysokie tętno i ciśnienie, zalecił więc codzienną dawkę magnezu (250 mg). Potem skierował mnie na badanie EKG, Holter EKG i Holter RR. Oto wyniki: * EKG: rytm zatokowy miarowy, 103/min, normogram * Holter EKG: rytm wiodący zatokowy, napadowa tachykardia, ektopia nadkomorowa : 5 pobudzeń pojedynczych, 1 potrójne * Holter RR: w normie Przez jakiś miesiąc przyjmuję już magnez, ale nie widzę znaczącej poprawy samopoczucia. Od dwóch tygodni dawkuję również witaminy z grupy B oraz witaminę D3. Przez powyższe dolegliwości czasami odechciewa mi się życia. Byłem już na wielu badaniach, które nie wykazały nic niepokojącego. Niestety interniści nie potrafią postawić właściwej diagnozy, dlatego zwracam się do Was, abyście mi pomogli.