Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Implantacja stentu i wysokie ciśnienie

asia1973

Rekomendowane odpowiedzi

Moja 6 letnia córeczka ma koarktację aorty i niewielkią niedomykalność zasatwki aortalnej . Przed inplantacją stentu ciśnienie miała wysokie tzn. około 150/90 .Po zabiegu mimo brania leków obniżających ciśnienie jest nadal wysokie.Martwi mnie to bardzo .Po zabiegu niestety wystąpiło zatkanie światła tętnicy udowej ( musiała być operowana) . Bardzo proszę o informacje czy podczas dlaszego rozwoju dziecka koarktacja aorty i niedomykalność zastawki aortalnej mogą pogłębiać się ?Czy będzie mogła normalnie uprawiać spot bez ograniczeń ? Jest możliwe że ciśnienie po jakimś czasie unormuje się i nie będzie musiała przyjmować środków farmakologicznych ? Mam rónież obawy czy przy następnych cewnikowaniach będzie istniało podwyższone ryzyko że tętnica ulegnie znowu zatkanu ? Proszę bardzo o jakieś informacje .
witam mam pytanie; Otoz przeszłam zabiegi takie jak balonikowanie i nastepnie umieszczenia stentu w zbyt zwzonym miejscu aorty;P mam nadcisnienie;p ktore oczywiscie lecze ;P chcialabym zapytac czy juz po aplikacji tego stentu juz jestem zupelnie wyleczona znaczy ze z sercem juz bedzie wszystko wporzadku?? a i dodtakowo chcialabym spytac gdyz zaczeły mnie strasznie bolec łydki czy to moze miec zwiazek z choroba serca??? i czy palenie papierosow i picie alkoholu w moim przypadku jest calkowicie niedozwolone??