Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bieganie, siłownia z rozrusznikiem serca

Gość anonim

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem stymulatora serca. Z uwagi na to, że mam 41 lat i do ostatnich dni przed wszczepieniem aktywnie zajmowałem się sportem, wobec braku przeciwwskazań lekarza, nie zamierzam tego zmieniać. Szukam osób, które nie zrezygnowały ze sportu po zabiegu wszczepiania. Jeśli chodzi o bieganie to spokojnie odczekam do dwóch tygodni po zabiegu, aby rozpocząć powolny rozruch. Natomiast nie mogę znaleźć nigdzie informacji dotyczących ewentualnych ćwiczeń na siłowni. Czy ktoś bierze udział w zajęciach tzw. kardiofitness aby coś podpowiedzieć? Oczywiście odpada sztanga, duże ciężary itp. ale jak to wygląda z zakresem wykonywania ćwiczeń, aby nie zrobić sobie problemu z elektrodami?

Blok II stopnia, objawiający się kilkanaście razy w ciągu doby oraz bradykardia ze średnim rytmem dobowym na poziomie 52, minimalnym w godzinach nocnych schodzącym do 32. Wyszło to dopiero na Holterze. W marcu zrobiłem sobie sobie echo serca, próbę wysiłkową i ekg przed maratonem. Echo serca i próba wyszła ok. ale na ekg pojawił się blok. Maraton zaliczyłem ale w kwietniu postanowiłem zrobić dodatkowe badania Wizyta u kardiologa, skierowanie na Holtera i już z wynikiem do osoby zajmującej się zaburzeniami rytmu serca. Decyzja była tylko jedna, wszczepienie zanim dojdzie do omdleń, utraty przytomności itp. co było kwestią czasu. Jedyne objawy jaki miałem wystąpiły dwukrotnie 3 lata temu. Godzinę po półmaratonie i innym razem 30 minut po siłowni wystąpiły zaburzenia widzenia tzn. brak ostrości widzenia, mroczki przed oczami, które na ok. 30 minut całkowicie uniemożliwiły normalne funkcjonowanie. W tamtym czasie wylądowałem u neurologa, który nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Przed wszczepieniem stymulatora zrobiłem jeszcze rezonans i tomograf głowy, które nie wykazały żadnych zmian. Badania przed maratonem zrobiłem z uwagi na występujące okresowo jakieś dziwne samopoczucie tj. lekkie zawroty głowy,ból głowy, brak uczucia pewności równowagi. I tak oto zostałem odpowiednio doposażony, co mam nadzieję, pozwoli mi dalej normalnie funkcjonować.

Niedługo miną 3 m-ce od zabiegu. Jest dużo lepiej niż mogłem sobie to wyobrażać! 6 tygodni po, tj. 11 września zaliczyłem maraton we Wrocławiu w temp. ok. 32-33 stopni! 9 października maraton w Poznaniu, z całkiem niezłym czasie. Wróciłem na siłownię i co prawda odpuściłem sobie większe ciężary, ale mogę dalej się w to bawić, bez większego ryzyka. A samopoczucie? Zniknęły zawroty i ból głowy, uczucie otępienie, zaburzenia równowagi. Jest baardzo dobrze. pierwsza wizytę kontrolną miałem tydzień po maratonie we Wrocławiu i nie wykazała żadnych epizodów, które byłyby przeciwwskazaniem do takiego trybu życia. :)

Witaj .Jestem pod wrażeniem Twoich dokonań. Od 2 tygodni również posiadam rozrusznik z dwoma elektrodami . Co prawda biegam od 3 lat i mam wiecej lat od Ciebie ale do tego epizodu bieganie było dla mnie wielka frajdą . Mialem dobre wyniki i liczyłem że to poprawie . Teraz nie wiem jak dalej będzie .Boje się że jak będe intensywnie trenował coś mi sìe stanie z elektrodami i będzie problem . Jak to jest z Tobą i czy już wymieniali Ci urządzenie ze wzgledu na baterie. Pozdrawiam

Jezeli jest ktoś kto  biega i wykonuje  treningi  a wszczepiono mu rozrusznik serca  to proszę o podzielenie się swoimi uwagami w sprawie odczuć jakie teraz temu towarzyszą. Interesuje mnie również czy miał wymieniany już rozrusznik i jak długo wytrzymały baterie . Pozdrawiam 

Witam, jestem Justyna.  Mam 34 lata i tydzień temu mialam zmieniane baterie w moim stymulatorze. Mam go od 12 r.ż.  i to byla moja 4ta operacja.  Baterie wyminiaja mi mniej wiecej co 8-10lat. Jestem bardzo aktywna tan. Cwicze codziennie w domu ( przez pandemie) a teraz odpoczywam przez 6 tygodni. Choc wlaśnie zaczelam szukac porad jakie cwiczenia można robic po operacji. I tak trafilam tutaj. Szukam dalej bo brakuje mi ruchu.  Tzn takiego wysilkowego bo jestem też mamą dwójki i przy nich ruch jest. Pozdrawiam wszystkich z pacemakerami.  Mamy szczescie ze medycyna jest ma takim poziomie🙌🙌🙌

witam

ja mam stymulator od 6 tyg. przed zabiegiem bardzo aktywnie 5 treningów tygodniowo, blok III stopnia, częstoskurcz, arytmia,,,,więc stymulator chociaż była nadzieja że pomoże ablacja która zadziałała na częstoskurcz i arytmie ale nie odnerwiła węzła i blok z napadowego zrobił się permanentny  , komory są stymulatorem zgodnie z naturalną pracą przedsionków,,, 

siłownia już super ale z bieganiem problemy, zaznaczę że nie biorę żadnych leków, w różnych momentach odcina mi oddech czasami po 5 km czasami po 3 km a czasami po 8 km., wystarczy że na chwilę się zatrzymam i mogę znowu biegać 

tempo póki co bardzo spokojne ok 6,40 - 7 min./km

czy ktoś miał podobe objawy po wszczepieniu, może trzeba więcej czasu żeby oddech się usabilizował a może coś innego?

pozdrawiam

Cześć, mam 51 lat a stymulator od 2 lat. Biegam od 12 lat. Bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie stymulatora. Na początku miałem powiedzmy ustawienia standardowe. W okolicy 130 uderzeń stymulator zmniejszał wspomaganie o połowę tzn. na 65 uderzeń. Objawy drętwiejące nogi i ogólne osłabienie. Próba wysiłkowa i zmiana ustawień stymulatora. Obecnie mam ustawiony próg na 170 uderzeń i da się już z tym biegać, Oczywiście bez szaleństw :-). Pozdrawiam