Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmienne poczucie temperatury w układzie krążenia

Gość CiekawskiZ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość CiekawskiZ

Witam, Od jakiegoś czasu towarzyszy mi uczucie nagłej zmiany temperatury w układzie krążenia. Polega to na odczuwaniu miejscowego spotkania się dwóch różnych płynów w poszczególnych miejscach ciała w okolicach żył lub tętnic. Podejrzenie, iż jest to związane z naczyniami krwionośnymi związane jest z odczuwaniem tego również w okolicach serca oraz dodatkowymi pobudzeniami w trakcie spoczynku lub znacznego wysiłku. Ostatni zarejestrowany taki stan budzący niepokój (bez odczuwalnych dodatkowych pobudzeń serca) wybudził mnie przedwcześnie ze snu gdzie towarzyszyły mi nudnośni oraz odczucie niskiej temperatury ciała. Pomogła gorąca herbata, sweter i telefon aby odciągnąć uwagę od objawów w celu szybszego zaśnięcia. Dobrych parę miesięcy temu kardiolog przy osłuchaniu mnie stwierdził wypadanie płatka zastawki lecz przy następnej wizycie na echo serca nie stwierdzono anomalii w budowie serca, zaś osoba wykonująca badanie powiedziała, iż nie mogła stwierdzić wypadania zastawki z powodu szybkiej akcji serca tj. łagodna tachykardia. Nie mniej kardiolog prowadzący uznał, iż wszystko jest w porządku stąd też moje zaniepokojenie względem w/w czynników wpływających na moje zainteresowanie tą sprawą. Innym bardzo ciekawym aspektem mojego stanu fizycznego jest fakt łagodnego ciśnienia przez co rozumiem wartość w przedziale od 100 do 120 oraz tętno w zależności od dnia, wysiłku lub spożytego prowiantu między 70 - 90, zdarzały się przypadku zarejestrowania wartości ponad 100 tuż po przebudzeni i braku wysiłku. Dochodzą do tego widoczne żyły oraz uczucie ucisku lub wysokiego ciśniena w głowie lub / oraz w okolicach zatok po mimo wartości prawidłowej zarejestrowanej podczas pomariu i dolegliwości. Jeżeli ktoś widzi tutaj powiązanie między w/w czynnikami lub które go dotyczą albo jeżeli znajdzie się osoba znająca na medycynie z zakresu kardiologii to proszę o wypowiedź. Jestem tylko i wyłącznie ciekaw ewentualnych przyczyn występowania tego typu rzeczy ;-)