Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sporadyczne mocniejsze bicie serca

Gość def

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Od pewnego czasu męczy mnie pewna dolegliwość. Mianowicie - raz na nieokreśloną ilość czasu (kilka tygodni?) moje serce zaczyna bić o wiele mocniej(?) niż zwykle, coś jakby błyskawica. Zachowuje się, jakby chciało wyskoczyć z piersi. Dosłownie przez jedną/dwie sekundy, potem wraca do poprzedniego stanu, a moją psychikę pozostawia w nerwach i niepewności. Wypadało by nadmienić, że mam 16 lat i dziwi mnie ten stan z tegoż względu. Palę tytoń nałogowo od 2 lat, a nerwicę serca wmawiam sobie od całkiem niedawna, ale nie o tym mowa. Macie może jakieś rady/gotowe diagnozy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Def
Witaj ja mam 20 lat i mam stwierdzoną tachykardię zatokową, ale zanim to mi stwierdzili, to dość dużo nasłyszałam się o takich przypadkach..jeśli łapie Cię to nie wiadomo kiedy, ani nie wiadomo gdzie, trwa jakiś określony czas, a potem przechodzi, to jest prawdopodobnie jedno z zaburzeń serca..z tego, co mi wiadomo, najlżejsza jest właśnie tachyjardia zatokowa i polega na tym, że serce całą dobą za szybko bije tj ponad 100/min, ja mam średnie 96/min, powinnam ok 60-70. Leczy się bardzo łatwo, tabletkami. Jest jeszcze coś takiego jak częstoskurcz, on ma dwie odmiany chyba, to można sprawdzić, i polega z kolei na tym, że serce Ci pracuje normalnie, ale nie wiadomo kiedy nagle przyspiesza, ja myślalam, że mam właśnie to,a okazało się inaczej. Przede wszystkim wybierz się koniecznie do Twojego internisty i powiedz o tym. Pewnie zleci Ci podstawowe badania tj. krew, mocz itd. Jak to jest przyczyną jakiejś choroby, infekcji czy czegoś poważnego, to wszystko wyjdzie w tych badaniach. Przygotuj się jednak na to, że wszystko bedzie w porządku, a Ty okażesz się okazem zdrowia - tak było ze mną. Poproś albo sam Ci da skierowanie do kardiologa. Ten zrobi Ci badania, by ewentualnie wykluczyć wadę serca. Może być ogromna ilość przyczyn takich objawów, jaki Ty masz - ja dopiero od 1.5 miesiąca czuję się kiepsko, mam już leki, a przyczyny i tak nie znam. Oczywiście to wersja najgorsza tego, co Ci dolega. Może to nic takiego, tylko bierzesz jakieś inne leki np. na alergię jakieś wziewne, a może antykoncepcyjne..po drugie może miałas jakies zdarzenia, silne emocje, które powodują takie rzeczy..jeśli chcesz coś więcej wiedzieć, napisz coś więcej: kiedy to się przydarza, ile trwa, jak się wtedy czujesz...pozdrawiam i wierz mi, że masa młodych osób ma takie objawy - sama się o tym przekonałam..PS jeżeli masz jakieś zaburzenie serca związane z silnym biciem zerca, nie tylko nie możesz palić, ale nawet nie zaleca się picia alkoholu, picia kawy itp.
aha jeszcze jedno..u mnie też trwało na początku tak krótko - dosłownie 2-3 sekundy, ja wtedy dostawałam jakby kopniaka, aż mną wstrząsało całą, a potem było ok..tylko tłumaczyłam to z kolei działaniem nieporządanym leków na alergię..a propos nerwicy serca, to lekarze powiedzieli, że na pewno nie, bo wtedy serce Ci bije maksymalnie szybko jakiś dłuższy czas np. pół godziny, a Ty czujesz świast w uszach i mdlejesz wraz z utrarą przytomności..przypomniało mi się jeszcze, że jak się ma częstoskurcz, to wtedy też się mdleje..Ty tak nie masz, bo napisałabys..nie przejmuj się tym za bardzo, bo jeśli Cię to tak rzadko chwyta, to lekarze nic nie wyłapią w momencie, jak nie bedziesz miała tego ataku..chyba że to tachykardia, tak jak w moim przypadku, to wtedy takie urządzenie mierzy Ci puls przez cała dobę...proszę napisz coś więcej, bo może będę mogła coś konkretniej powiedzieć..
Dzieki za odpowiedzi :). Tachykardię zatokową raczej mogę wykluczyć, ponieważ puls mam w normie. Tj. 60-80, czasami trochę powyżej 90, ale żadko się zdarza. Cóż, trzeba będzie się zmotywować i wyruszyć do doktura, hehe. Mogłabyś podać jakieś namiary na siebie? Numer gg, tudzież adres innego komunikatora, żeby można porozmawiać na w czasie teraźniejszym? Pozdrawiam =)