Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie tętnicze.

Gość BeroX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 17 lat i dzisiaj zmierzyłem sobie ciśnienie elektrycznym ciśnieniomierzem. Mam niestety tak że przed wizytą u lekarza czy przy mierzeniu ciśnienia tętno bardzo mi wzrasta. Wyszło mi ciśnienie 140/80 oraz 145 uderzeń serca na minutę. I tu moje pytanie czy te ciśnienie może być spowodowane przez te zdenerwowanie? Ponieważ w spoczynku serce normalnie bije mi 78-86min. Mam też tak że gdy wstaje np z łóżka czy krzesła tętno też gwałtownie wzrasta i czuje przez chwile mocne uderzenia serca. Często boli mnie też głowa w potylicy. Do tego mam mocno stresujący okres teraz z powodu praktyk i surowego szefa. Zauważyłem też u mnie objawy nerwicy lękowej. Oraz mam takie dziwne widzenie. Tak jak bym dopiero odszedł od komputera lub dopiero wstał z łóżka takie otlumanienie. Czy to mogą być problemy z sercem? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam!

Bóle głowy występują z dwóch powodów: fizycznego (uraz głowy, przeziębienie, reakcja na wahania ciśnienia) lub emocjonalnego (stres, brak snu, przepracowanie, zmęczenie lub hałas). Ból to alarm, że coś niedobrego dzieje się w naszym „prawie zdrowym” organizmie. Jednocześnie ostrzega nas przed poważniejszymi konsekwencjami dalszych zaniedbań, związanych ze zdrowiem. nadciśnienie tętnicze - ból głowy występuje szczególnie wtedy, gdy ciśnienie rośnie skokowo lub jego wartość jest bardzo wysoka; zwykle dokucza rano (rankiem nadciśnienie jest najwyższe), najczęściej w okolicach potylicy – takie bóle są też dość typowe w przypadku guzów nadnerczy, ponieważ to schorzenie prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi . Wybierz się do swojego lekarza rodzinnego .