Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Echo serca i alkohol?

Rekomendowane odpowiedzi

Popiłem dość ostro 5 dni. W sobote wychamowałem w niedziele zdychałem dziś czuje się już dość dobrze. W czartek mam echo serca na którym bardzo mi zależy (dostanie się do pracy). Czy picie przez 5 dni i zatrucie alkoholowe może mieć wpływ po 4-5 dniach od picia. Dodam tylko że mam zastawke mechaniczną biore coronal vivac i acenocumarol. Dzieki za odpowiedzi

Teoretycznie nie powinno być tam zmian poalkoholowych na tym echo, i być wszystko ok, ale to teoria. Biorąc pod uwagę że masz mechaniczną zastawkę - nie bez powodu - to jeśli ona źle pracuje z różnych powodów, to zmiany w echo mogą być, a niestety leki które bierzesz plus alkohol, nie działają jak trzeba. Bierzesz te leki by nie było zakrzepów i innych kłopotów, szkoda że nie czytasz ulotek i wpływu alkoholu na te leki. Odstawienie leków by się napić, to ryzyko zawału. Cóż czasem trzeba wiedzieć czy chce się żyć normalnie, czy w miarę normalnie i nie pić alkoholu, ew lampkę szampana raz do roku ;), czy ostro zapijać, brać w tym czasie leki które działają nie tak jak trzeba, albo ich nie brać, ryzykować nie tylko rozpierniczenie serca, ale i reszty narządów. Jesteś dorosłą osobą i wiesz co robisz. Pewnie echo wyjdzie ok, ale dalszy tryb życia prowadzony w ten sposób może cie szybko rozłożyć na łopatki choćby z powodu tej zastawki. Gdyby twoje serce było sprawne bez sztucznej zastawki to spoko, ale ono sprawne nie jest i nigdy nie będzie już jak nowe, nie oszukujmy się. Powodzenia i weź sobie do serca to, że życie ma się jedno, i czy ostre zapijanie jest warte jego pogorszenia? Jeśli wolisz pić, bo inni piją, bo masz fajną fazę po alkoholu, a potem zdychasz, rób to, szkoda tylko że ew koszty leczenia twojego, ew przeszczepu serca czy wątroby musimy ponieść my wszyscy, podczas gdy brakuje pieniędzy na leczenie ciężko chorych dzieci, które pragną żyć. Powodzenia i dużo zdrowia, zwłaszcza rozumu