Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie trójglicerydy

Gość Marcel

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio miałem robiony lipidogram i wyszło mi ,że mam 374mg/dl trójglicerydów ,z tego co wyczytałem w internecie i dowiedziałem się od ludzi jest to bardzo wysoki poziomo ,który nie leczony grozi wieloma chorobami . Nawet na karcie wyników z laboratorium jest napisane ,że wyliczenie cholesterolu LDL wg wzoru Friedwalda niemożliwe z powodu zbyt wysokich trójglicerydów . Dodam jeszcze ,że mam spuchnięte łydki ,są bardzo grube i z miesiąca na miesiąc stają się coraz grubsze ,byłem ostatnio trzy dni w szpitalu ale nic z tym nie zrobiono ,poza tym czasami mam takie uczucie jakby coś od serca szło do tętnicy szyjnej i tam się zatrzymywało ,EKG w szpitalu według lekarza jest w normie ale wątpię czy ekg tutaj jest wystarczającym badaniem. Czasami mnie potrafi mocno zakłuć serce albo zaboleć . Czy takie trójglicerydy są wysokie ?I czy te problemy kardiologiczne mają z nim związek ?

Gość facet34

Miałeś holtera? jeśli nie zrób sobie sam prywatnie zobaczysz jak pracuje serce, a co go cholesterolu mój znajomy miał wysoki wziął się za siebie i wszystko się unormowało, cholesterol spadł, ale wprowadził dietę i dużo sportu rekreacyjnego.

Tak to prawda ,czasami jem słodycze i to nawet dosyć często ,i w sumie również prowadzę siedzący tryb życia chociaż też nie zawsze ,odzywiam się wydaje mi się zdrowo ,do każdego obiadu jem różne sałatki warzywne , dodam ,że biorę leki psychotropowe ,może to one powodują tak wysokie trójglicerydy ?

Marcel Weż wypis szpitalny , oraz wyniki jakie ostatnio robiłeś , to wystarczy , Opisz kardiologowi to wszystko co czujesz i co ci dolega , po to dostałeś skierowanie do kardiologa by Ci wykonał echo serca , może też założyć Ci holtera , na takie badanie lekarz rodzinny nie daje skierowania tylko kardiolog , taka jest kolej .

Prosze przeczytać artykuł w necie pt. ,,Cholesterol i trójglicerydy**,autor: S. Gromadzki.Zawiera przydatne informacje jak oniżyć trójglicerydy.Dodam jeszcze ,ze najlepiej chodzić na basen ze trzy razy w tyg. albi maszerować z kijkami, albo jeździć rowerem lub ćwiczyć w domu na roerku rehabilitacyjnym codziennie. Teraz sezon na warzywa, to polecam robic leczo z samych warzyw: cebula, cukinia, czerwona papryka i pomidory.Nie solić, tylko obficie przyprawić ziołami prowansalskimi.Można zrobić większą ilość i jeśc następnego dnia zimne lub podgrzane,można samo,można z ryżem.Jeszcze jedna informacja: trójglicerydy mogą być podwyższone, gdy poprzeedniego dnia piło sie alkohol,a nawet dwa dni wcześniej.Żadnych słodyczy.Żadnych słodkich napojów ze sklepu,ciastek,czipsów,pizzy,kebabów itp.Możesz pić kompot z jabłek z dodatkiem szczypty cynamonu i kulku goździków, bez cukru.Jabłka słodkie są.Możesz pić muszyniankę lekko gazowaną [ma dużo magnezu], wodę przegotowaną zimną z sokiem z cytryny + ew, ciut miodu dla smaku.Zsiadłe mleko.Zrobione w domu z mleka prosto od krowy.Zasady odżywiania w wymienionym artykule.Widzę,że leniwcem jesteś, to i trudno się dziwić wynikowi.Ruch to zdrowie.

Gość MARCELA

Cześć Marcel. Na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów mi pomaga picie codziennie kieliszka soku z karczocha. Naprawdę to działa, widać po wynikach! Poza tym u Ciebie podwyższa twój lek psychotropowy. Już Ci o tym pisałam, przeczytaj ulotke, tam jest to Napisane !!!

MARCEL i inni forumowicze. Tak ciężko wam zrozumieć prostej rzeczy jak piszę Ja i 444 . Dieta i jeszcze raz odpowiednia dieta , do tego ruch i jeszcze raz ruch . Oczekujecie że ktoś wam potwierdzi że jesteście chorzy . Chorzy jesteście na własne życzenie , wyszukujecie bóg wie co w sobie , a prostej rzeczy nie chcecie przyjąć do wiadomości , ,, Jesteście tym czym się odżywiacie ** proste jak drut .

Marcel Jeszcze dwa lata temu miałem pozom trójglicerydów 500 a najwyżej 900!! Piwo + złe jedzenie,otyłość zrobiły swoje.Proszki Liphantyl supra 215 trochę pomogły i spadło do 300. Co robić ? i prosta odpowiedź zero alkoholu mniej tłuszczu -20 kg i cały lipidogram jest jak u 20 latka a mam 45. Dziś robiłem badania trójglicerydy pozom 80 :-) cholesterol dobry i zły książkowy. Pozdrawiam

MagdaG ,uważam ,że opowiadasz nieprawdziwe rzeczy ,są leki na wysokie trójglicerydy i można nimi zbić je do normalnego poziomu ,medycyna dzisiaj jest na tyle rozwinięta ,że jest to możliwe ,lepsze to niż nabawienie się np miażdżycy i potem płakanie nad rozlanym mlekiem

Marcel próbuję Ci wytłumaczyć że naprawdę nie ma cud pigułki , to jest tak , niby jedno leczy ale ma skutki uboczne i nabawiasz się innej przypadłości i dlatego jest tak ważne aby dbać o siebie , odpowiednio zróżnicowana dieta , ruch , uchroni Ciebie przed zgubnymi skutkami leków . Nikt tu na forum nie napisze Ci co masz zażywać z leków , o tym decyduje lekarz po zapoznaniu się z Twoimi wynikami .

W ogóle tak nie myślę ,po prostu staram się zorientować w temacie ,z tego co się dowiedziałem trójglicerydy na moim poziomie to nie jest błaha sprawa ,ich wysoki długo utrzymujący się poziom grozi wieloma chorobami ,z resztą za tydzień idę do kardiologa i on powie mi co robić ,oczywiście prywatnie bo na nfz nie ma co liczyć na fachową pomoc