Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak przyjmować leki


Rekomendowane odpowiedzi

Przed, w trakcie, czy po posiłku? Czy wiesz jak żywność może wpłynąć na działanie przyjmowanych przez Ciebie leków? Wielu pacjentów zapomina o tym, że na powodzenie terapii wpływa nie tylko regularność przyjmowania medykamentów, ale także pory i skład posiłków, które spożywamy. Działanie leków może być zmienione pod wpływem interakcji ze składnikami żywności. Zarówno wzmocnienie działania dawki, jak i jej osłabienie może być wynikiem niewłaściwego zażywania leku względem posiłku lub łączenia jej z niewłaściwym produktem. Narazić to może pacjenta na niepożądane objawy, takie jak drżenie rąk, czy bóle głowy, ale także zaburzenia rytmu serca, wzrost ciśnienia tętniczego, a nawet zgon. Wpływ żywności na efekt farmakologiczny wiązać się może zarówno z zaburzeniem wchłaniania, metabolizmu, jak i wydalania leków z organizmu. Obniża to skuteczność leczenia jednocześnie zwiększając jego koszty.

Odnośnik do komentarza

Przykładem zwiększenia i przyspieszenia wchłaniania leku na skutek jego interakcji ze składnikiem pożywienia jest obserwowana interakcja stosowanych w chorobie niedokrwiennej serca beta-blokerów ( beta-adrenolityków, m.in. propranolol, labetalol) z tłuszczem pokarmowym, co skutkować może nadciśnieniem lub bradykardią. W porach przyjmowania leków z tej grupy unikaj zatem tłustych potraw i przekąsek. Potencjalny synergizm, czyli zwiększenie efektu działania leku, pod wpływem składnika żywności wykazuje również spożycie substytutów soli kuchennej (soli potasowych) na grupę leków inhibitorów ACE, czy spironolaktonów, takich jak Enalapiril, Captopril. Preparaty te hamują wydalanie potasu, powodując wzrost jego stężenia we krwi, co nasila działanie leku. Prowadzić to może do parestezji, osłabienia mięśni, senności, czy nawet zatrzymania czynności serca. Dlatego jeśli przyjmujesz wyżej wymienione preparaty, staraj się ograniczyć dosalanie potraw. Podsumowując, interakcje leków ze składnikami pożywienia są w wielu przypadkach dobrze zbadane i udokumentowane, warto zatem uwzględnić tę wiedzę w codziennym planowaniu pór posiłków i przyjmowaniu przepisanych lekarstw. Pamiętaj także, żeby zawsze przestrzegać zaleceń lekarza lub informacji podanej na opakowaniu, gdyż nie pozostają one obojętne na efekty Twojego leczenia!

Odnośnik do komentarza

Jak owoce mogą zmienić działanie leku . Owoce cytrusowe mają szereg korzystnych działań na nasz organizm. Badania dowodzą jednak, że zawarte w nich związki, należące do grupy flawonoidów, mogą zaburzać działanie przyjmowanych leków i prowadzić do niekorzystnych objawów klinicznych.Zdarzyło Ci się popić leki szklanką soku grejpfrutowego? Badania dowodzą, że zawarte w tym owocu flawonoidy – głównie kampferol, kwercetyna, naryngenina, i dihydroksybergamottyna, hamują aktywność enzymów cytochromu P-450, odpowiedzialnych za metabolizm wielu leków w wątrobie. Prowadzi to do „niewydolności” naszego organizmu w neutralizowaniu i usuwaniu substancji czynnej farmaceutyku i wzrostu jej stężenia we krwi. ak owoce mogą zmienić działanie leku?

Odnośnik do komentarza

Przykładem szkodliwego efektu takiego postępowania jest możliwość wystąpienia biegunki, senności i miopatii, na skutek wzrostu stężenia lowastatyny po popiciu jej sokiem grejpfrutowym. Podobny efekt otrzymano w badaniu innych leków obniżających cholesterol, takich jak Atorwastatyna, czy Simwastatyna, uzyskując wzrost ich stężenia we krwi od 200 do nawet 1500%! 3-12 krotny wzrost stężenia we krwi na skutek interakcji z flawonoidami wykazano także w przypadku blokerów kanału wapniowego, takich jak nifedypina, felodypina, nizodyapina, co prowadzić może do bradykardii, bólów głowy, czy hipotonii ortostatycznej. Badania wskazują na fakt, że aby uniknąć niekorzystnej interakcji, odstęp między spożyciem grejpfruta lub soku z tego owocu, powinien wynosić co najmniej 4 godziny, więc nie tylko bezpośrednie popicie farmaceutyku spowoduje zaburzenie w jego metabolizmie. Nadal nie wiadomo także jak wielu leków może dotyczyć ta interakcja, a do owoców cytrusowych zawierających opisywane flawonoidy, mające wpływ na metabolizm leków należą również: pomelo, sweetie, pomarańcza oraz limetka, a także soki z tych owoców i olej z pestek grejpfruta. Spożywając świąteczne pomarańcze i zimową herbatę z cytryną, uwzględnijmy zatem także pory przyjmowanych przez nas leków!

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×