Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczyć się czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 22 lata i szukam pomocy w odczytaniu Holtera oraz odpowiedzi na pytanie leczyć się czy nie ? wiadomo badanie trawło 24 h ale każdy mówi mi co innego.... winik jaki dostałem to : 90623 Qrs*ów średni rytm HR wyniósł 66 Max rytm HR 138 Min rytm HR 30 ponadto wykryto 1026 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych, 5 tachykardii 296 bradykardii 8 rytnów niewymiarowych 1 przerw. Badając ciśnienie zwykle mam 142/38, 74/44, 105,46, 87/39 itd ( spisuje z ostatnich 2 dni z pamięci ciśnieniomierza ). nie wiem czy to dobrze czy źle; jeśli mi ktoś nie wierzy mogę wysłać na e-maila skany i zdjęcia. mówię temu bo mi jeden lekarz ( rodzinny ) nie wierzył że takie coś mam i dał skierowanie do kardiologa. A kardiolog nic panu nie jest :) następny proszę :) więc co robić szukać czegoś czy nie. ps. czasami czuję jakieś kucia, duszności i nogi czasem drętwieją ale to podobno normalne w moim wieku.

O kurcze dziwne to ciśnienie, a ciśnieniomierz nadgarstkowy czy naramienny, bo podobno lepszy jest ten naramienny, ja bym poszła do jakiegoś innego lekarza i to badanie holtera też widać, że może się coś dziać, ja się nie znam, nie jestem lekarzem, ale może by Ci przynajmniej wyjaśnił co sie dzieje tak na prawde czy jest wszystko ok czy nie koniecznie zdrówka życzę pozdrawiam Magda

Gość lilia112521

Pierwsze pytanie w jakim czasie nastąpił rytm zatokowy 30/min? czy była to noc? czy jesteś sportowcem, lub uprawiasz czynne sport?? czy odczuwasz pobudzenia nadkomorowe? Trzeba ogólem patrzeć na Twój wynik ponieważ w tak młodym wieku rytm 30min jest zastanawiający... bradykardia często daje oznaki drętwienia, zziebnięcia nóg, możesz czuć sie ospany. I pytanie dlaczego założyłeś holtera? czy były jakieś wskazania ku temu?? Na pewno w żadnym wypadku nie powinnes przyjmować leków które jeszcze obniżą Twoje tętno przy bradykardii praktycznie jest to niemożliwe. Miałeś wykonywane echo serca?? test wysiłkowy?? Wg mnie to jest do pogłębienia diagnostyki u dobrego kardiologa. Najlepiej elektrokardiologa.

Chyba w nocy te 30 było, nie jestem sportowcem i nie uprawiam żadnych sportów bardziej mam tryb siedzący w pracy gdyż pracuję jako kierowca. miałem tyllko holtera i chyba ekg bo ze względu na opiekę zdrowotną sam wypisałem się ze szpitala po trzech dniach.... a trafiłem tam na obserwację po stłuczce z poboczem gdyż zasnąłem ze zmęczenia w nocy...

Sam sobie odpowiedz , przecież pracujesz nad swoje siły jak zasnąłeś ze zmęczenia , to i problemy ze zdrowiem , zrozum cudów nie ma , jak sam nie będziesz dbał o swoje zdrowie to i lekarz Ci nie pomorze . jak pracujesz to musisz dbać o odpowiednie odżywianie i o odpowiednią ilość odpoczynku , myślisz że jak będziesz harował jak wół to będziesz zdrowiutki .

Gość facet34

Porób sobie badania raz jeszcze krem mocz, pierwiastki, tarczyca, ewentualnie jak to miałeś to można pominąć, ale u kardiologa pewnie prywatnie holtera raz jeszcze, test wysiłkowy i niech lekarz może inny oceni twoje serce. Powiedziałbym, źle nie jest, ale są pewne znaki ?, ale jak masz automatyczny wydruk z aparatu to czasami aparaty głupoty piszą, niby coś tam wykrył, a w rzeczywistości jak lekarz patrzy na cały zapis może stwierdzić, ze nic tam takiego nie było. Podobno jakiś tam kolarz w spoczynku miał coś koło 30 uderzeń serca i było OK także z ą bradykardią to nie jest tak, że poniżej 60 to źle, we śnie zdrowy wysportowany człowiek kiedy jego serce dobrze pracuje może mieć wolny rytm.

Preparaty zawierające cytrynian potasu, cytrynian sodu i kwas cytrynowy. Kołatanie serca, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, zaburzenia równowagi, obrzęki kończyn, dolegliwości towarzyszące nieżytowi błony śluzowej żołądka spowodowanemu zmniejszeniem pH soku żołądkowego. Preparaty zawierające cytrynian potasu. Podrażnienie górnego odcinka przewodu pokarmowego (zwłaszcza po podaniu na czczo i bez popicia), skaza krwotoczna, nasilenie niewydolności żylnej kończyn dolnych. W przypadku zaburzeń czynności nerek lub przyjęcia nadmiernych dawek cytrynianów alkaloza metaboliczna, zmniejszenie stężenia jonów wapnia w surowicy, tężyczka, zaburzenia rytmu serca.