Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu

Gość Asiiiii

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas odsłuchania lekarz wysłuchał u mnie szmery,na echo lekarka nie mogła znaleźć przyczyny tych szmerów ale też je słyszała. Puls podczas badania mialam 100 i stwierdziła, że te szmery w sercu właśnie od tego wysokiego pulsu są. Boli mnie czasami w klatce i mam skurcze dodatkowe,czy jest możliwe aby lekarz coś przeoczyła przez ten szybszy puls? Czy ktoś ma też stwierdzone szmeryc w sercu i z jakiego pobwodu?

No właśnie, wszędzie piszą raczej o niedomykalności ach, nie spotkałam się z żadnym artykułem w którym szmery w sercu oznaczają jakąś groźna patologie.No chyba ,że się myślę i są osoby ,które z doświadczenia wiedzą, że jest inaczej, nie rozumiem jedynie dlaczego,lekarka nie mogła znaleźć przyczyny tych moich szmerów.

Gość cosikwiem

Mój kumpel rocznik 84 jak miał komisją lekarską przedpoborową to niby mu wykryli szmery dostał wtedy (nie wiem czy za to czy za coś jeszcze) kategorię D czyli nie straszyli go wojem, ale jak do tej pory żyje, pracuje i to ciężko i nic mu nie jest. Niby coś kiedyś mówił jak rozmawialiśmy o badaniach to, że on ma jakieś szemry ale nigdy serce nie dało jakiegoś nieprawidłowego symptomu, w dodatku pali, czasami sobie wypije generalnie nic mu nie jest.

Ja mam dodatkowe skurcze komorowe i jestem bardzo wrażliwa osoba,tzn moje serce bije szybko i nierówno jak się czym zdenerwuje lub zestrasuje,myślę że te skurcze mogły spowodować u mnie jakaś niedomykalność? Zastanawiam się czy takie wady jak np niedomykalności mogą się zrobić w dorosłym wieku na skutek np arytmi czy ma się je już od Dziecka?

Ja też mam szmery w sercu, mam stwierdzoną wadę serca VSD od urodzenia, objawy niepokojące nie koniecznie pojawiają się od razu z tego co wiem, trzeba po prostu na sienie uważać i obserwować swój organizm, kontrolować ciśnienie nie zaszkodzi i przy okazji można spisywac pomiary w razie jakby się coś działo lekarzowi bedzie prościej postawić diagnozę, czy nogi nie puchną, to że puls się podnosi podczas zdenerwowania czy wysiłku to raczej normalne, tak mi się wydaje, gorzej jest jak podczas spoczynku, relaksu ten puls się podnosi, nie jestem lekarzem więc nie wiem na 100 % ale tak myślę, jeżeli w spoczynku jest puls poniżej 80 to chyba jeszcze w normie. Jeżeli lekarz podczas badania nic nie znalazł poważnego to chyba dobrze, trzeba się tym cieszyć i nie zamartwiać na zapas, bo to na pewno nie pomoże, wiem z własnego doświadczenia. A odnośnie wad, to z tego co się orientuje to są wrodzone i nabyte wady serca, ale chyba częściej występują te pierwsze, ale nie jestem tego pewna. Proszę się nie zamartwiać i korzystać z życia :) lekarze wiedzą co robią, ewentualnie w razie wątpliwości, dla własnego spokoju można skonsultować to jeszcze z innym lekarzem. Pozdrawiam i zdrówka życzę. Magdalena

Gość cosikwiem

Ja mam dodatkowe skurcze komorowe i jestem bardzo wrażliwa osoba,tzn moje serce bije szybko i nierówno jak się czym zdenerwuje lub zestrasuje,myślę że te skurcze mogły spowodować u mnie jakaś niedomykalność? Zastanawiam się czy takie wady jak np niedomykalności mogą się zrobić w dorosłym wieku na skutek np arytmi czy ma się je już od Dziecka? Droga koleżanko nawet zdrowi ludzie miewają dodatkowe skurcze, ale jeśli jest ich poewną ilość, nie wpływają one jakoś specjalnie na życie to w zasadzie jest OK, kiedyś przeprowadzono takie badanie wśród lekarzy pozakładano je na ostrym dyżurze lekarzom i jak potem się okazało większość z nich miała dodatkowe skurcze. Nerwy stres to potrafi wywołać dodatkowe puknięcia. Moim zdaniem skurcze nie powoduję niedomykalności, jak się oceia to niedomykalności ma bardzo dużo ludzi, ale są jakieś tam śladowe bez znaczenia hemodynamicznego mi takie wykryto na zastawce mitralnej w Deblinie i ostatnio byłem na badaniach lekarz powiedział, że u mnie nic nie widzi nadzwyczajnego. Pewne rzeczy mogą się rozwinąć w coś gorszego ,ale pewnie musi być ku temu jakaś przyczyna np. przebyta choroba typu zapalenie może mięśnia sercowego coś co osłabi serce. Na pewno ruch i sport Ci nie zaszkodzą a tylko pomogą więc nie martw się za bardzo za młoda jesteś na takie choroby. Serce się wysłuży jak będziesz miała 90 lat, ale wtedy jak każdy trzeba się zabierać do Pana Boga ;-) Zdrówka.