Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaawansowane zmiany miażdżycowe z krytycznymi zwężeniami w zakresie PO i PTW

ewek

Rekomendowane odpowiedzi

Moj tata miał robioną koronograie która wykazała miażdzycę. pewnie ebdzie miec zakladane bajpasy ale niestey nie znam sie na tych naczyniach wieńcowych i nie wiem czy takie miejsca które ma zapchane da sie uratowac bajpasami oto wyniki, proszę o pomoc kogos kto sie zna: GPZ naczynie kręte w ujsciu zwęzenie 50%( zmiana trudna do rozprojektowania) obwód zachowany GO naczynie zmienione miazdzycowo na granicu segmentu środowego i dystalnego długie zwęzenie 95%, obwód zachowany PTW podwójny układ wiencowy, wlasco=iwa PTW naczynie zmienione miazdzycowo na całej długosci, w ujsciu zwezenie 70% nastepnie po 2cm kolejne zwezenie 75% w segmencie srodowym 99% w segmencie dystalnym naczynie amputowane, obwód wypełnia się z krązenia własnego i od GO Wnioski: zaawansowane zmiany miazdzycowe z krytycznyi zwezeniami w zakresie PO i PTW-konsultacja kardiochirurgiczna, w przypadku dyskwalifikacji mozliwy etapowy zapieg PTCA
GPZ: 50% zwężenie w GPZ to nie jest jeszcze istotna zmiana, nie ma sensu robić CABG (bypassów) jeżeli GPZ nie będzie pomostowany. Zmianą istotną jest zwężenie o 70% minimum. Może przed kwalifikacją pomyśleć o USG wewnątrznaczyniowym? badanie b drogie i nierefundowane, ale w niektórych ośrodkach się je wykonuje. A może wystarczy dobrze zrobiona koronarografia? Reszta naczyń (wnioskując z opisu) jest raczej *do roboty*: GO: opisywane długie zwężenie - im dłuższe tym trudniej zrobić PTCA (angioplastykę), nawet jak się da, to większe odsetki restenozy (nawrotu zwężenia). Czy się da - nie wiem, nie widziałem filmu. Więc jak się nie da zrobić PTCA - zostaje CABG. PTW: jak zmieniona na całej długości i duże zwężeń po drodze z zachowanym obwodem, to raczej do CABG. Pozostaje wątpliwość z GPZ - czy zmiana rzeczywiście jest istotna. Wymaga to myślę dalszych badań. Zrobienie bypassów bez GPZ - to bez sensu, z kolei zrobienie pomostu do zdrowego GPZ to też niedobrze - pojawia się konkurencyjny przepływ od pomostu do naczynia natywnego i może być problem. Dlatego wydaje mi się, że należy wyjaśnić ten GPZ a dalsza kwalifikacja to: jak GPZ jest rzeczywiście istotny - to do CABG, jak GPZ nie jest ciasny - to spróbować zrobić PTCA tego, co się da i resztę zachowawczo.