Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica przełyku wyleczalna?

Gość motylek

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM ! CHORUJE NA NERWICE PRZEŁYKOWA!! To mnie wykańcza..Mam problem z przełknieciem czekokolwiek ,. Najgorsze sa takie godziny jak teraz ,o takiej porze jedyne co potrafie zjesc to cos zmielonego lub cos zgniecionego ..opoweim wam krotko jak wyglada spozywani jednego posiłku: to co sporzadzam nie moze byc *malutkie* np takie jak groszek lub długie jak np spagetti ,gdybym miala np spagetti z groszkiem to wole byc glodna niz to zjesc bo wiem ze zaraz zaczne panikowac e sie dusze Co chwie przegladam sie w lusterku ,zeby sie upewnic czy wszystko jest ze mna w porzadku ....ja tak bardzo lubie jesc a to taki straszny bol dla mnie Przy jedzeniu musze miec wode ,alkochol ,telefon w razie wezwania pomocy bo mieszkam sama .i najlepsza pora na jedzenie jest dla mnie dzien tzn wtedy kiedy na zewnatrz jest jasno... Dostaje szalu przychodzadz to restauracji a tam liscie szpinaku ,nie zmielone! ja tego niezjem bo to mi staje w gardle jestem wegetarianka .naprawde moje jedzenie to katorga ....panika ,,lek ..moj mezczyzna jak jemy razem to dostaje szalu za kazdym razem uciekam spanikowana do lazenki ze cos stanelo mi w gardle juz mi przeszlo przez mysla zeby jest tylko rano jedzenie tych papek staje sie tragedia! niepotrafie zjesc nawet salaty bez sosu a juz nie mowiac o orzeszkach ktore za dziecinstwa uwielbilam a teraz boje sie je zjesc ja jeden posilek jem ponad godzine nie przelkne jak porzednie go niewymiele dostaje ataku na kazduym kroku....a co sie stanie jak bede sie bala jesc papki? nie zuje gumy do zucia ,nie zjem landrynek ,batonikow wszyskiego co ma kjruszonke albo cos co mi moze wpasc do tchawicy ..uwiezcie mi ze przechodza wielka tragedie Mam ochote na jogurt activie z platkami a jest godzina 22 12 niem pojecia co zrobic jestem glodna a boje sie go zjec!
Mam 23 lata od 3 lat choruje na nerwice przełyku. Nie potrafie jeść normalnie tylko jem jedzenie z ogromnym skupieniem, język mi nie spokojny jest i często się dławie jedzeniem co za tym bardzo mało jem i często jestem głodny. Jedzenie musze rozcieńczac popijając wodą ale i tak jest ciężko. Mam lęki przed przełknieciem jedzenia...Trzymam długo w buzi jedzenie za nim po trochu połkne, każde przełknięcie jest dla mnie bardzo męczące...Jest to dla mnie tragedia przez tą chorobe nie moge sobie ułożyć spokojnie życia...Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Czy ktoś przeszedł coś podobnego? Każda odpowiedż będzie dla mnie cenna... fotoman@autograf.pl
Czesc, tak, przeszlam przez to. Nie moglam nic zjesc, wszystko stawalo mi w gardle. Niejednokrornie mialam smierc przed oczami. Minelo 8 m-cy i zaczynam sobie z tym radzic. Choc dokucza mi jeszcze ucisk w gardle, ktory nadchodzi niespodziewanie i nie umiem nad nim zapanowac. pozdrawiam
Hej mam 20lat. Przechodze przez to samo od jakiegoś miesiąca. Oblatałam już 3 laryngologów i nic , wymyślają refluks, bakterie w gardle albo w ostateczności nerwice gardła. Sen jest w porządku ale już po jedzeniu mam uczucie stania w gardle, i czuje taką gulke raz w przełyku a raz w migdale , to mnie juz wykańcza psychicznie i fizycznie, nie potrafie normalnie funkcjonować. Boje się jeść nawet miękkiej bułki z herbatą dlatego schudłam juz 5kg w przeciągu miesiąca. Sama siebie oszukuje że da się z tym żyć, jak jestem na uczelni i zapomne to jest oki a jak tylko o tym pomysle to już mi stoi:-(Jutro ide na badania krwi a w poniedziałek do laryngologa w kontrol i na postawienie diagnozy. Jeżeli ktos ma podobne objawy to prosze pomóżcie bo ja już nie wiem co robić strasznie się z tym czuje i nie myśle o niczym innym:-(
Gość MICHALINA
Ludzie macie nerwice gardla trzeba ja leczyc polecam dobrego psychiatre ja tak mialam leczylam sie prawie 6 miesiecy raz jest lepiej raz gorzej jak nie mysle to jest dobrze jak pomysle koniec trzeba wierzyc w siebie i bedzie dobrze leki jakie bralam clomazepanum i hydroxyzinum to dziala pobiore troche lekow pozniej przestane nie biore raz jest lepiej raz gorzej taka jest nerwica cholerna trzeba jesc wszystko nie bac sie jak ja nie jadlam nic prawie ale przelamalam strach i jest dobrze, zycze wszystkim nerwusom SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU WYGONIC NERWICE
Badania wyszły mi dobrze (krew+badanie lusterkiem przełyku), udałam się do psychiatry biore clomazepanum i permazinum rano i na wieczór i musze przyznać że czuje się o wiele lepiej mimio że lęk przed jedzeniem całkowicie nie ustąpił podobnie jak gula po jedzeniu ;postaram się przełamać lęk i mam nadzieje że będzie tak jak wcześniej, pomału wracam do normalności:-) Pozdrawiam a panu ZINNO nie życze tego z czym my się borykamy chociaż gdyby sam odczuł na sobie to by zmienił zdanie!!!
Ja tez to mialam bralam leki uspokajajace przez 3 miesiace i przeszlo jak reka odja ale czasami jeszcze sie pojawi nie martwcie sie nic trzeba to zwalczyc leki pobrac iok wiem ze to ciezko jest mowic ale bedzie ok trzeba wierzyc w siebie mam 21 lat jestem mloda i mysle ze uloze sobie zycie . a tak naprawde to tak mi sie stalo po rozstaniu z chlopakiem nie moge tego przezyc bo mnie zostawil dla innej po 2 latach zwiazku i odszedl bez niczego ja go bardzo kocham mysle o nim chcialabym z nim byc nadal . Potraktowal mnie jak smiecia i tak sie tym przejelam i zachorowalam , a tak naprawde nasz zwizek rozbila moja przyjaciolka serdeczna ktora zabrala mi chlopaka cierpie bardzo przez to . Jestem samotna i zalamana nie moge sie pozbierac zycie zniszczone bo juz nikogo nie spotkam ale trudno oby zdrowie tylko bylo
Oj nie masz racji jesli cie ktos zrani to uraz pozostaje na cale zycie oczywiscie jesli kochasz szczerze bo jak grasz to nic ci nie bedzie .Mialam chlopaka przez trzy lata bylismy bardzo szczesliwi kochalismy sie ale ta swinia mnie zdradzila na jakiejs imprezie ze swoja kolezanka niby to tak przelotnie tylko jeden raz powiedzial mi o tym i prosil o wybaczenie ale sie z nim rozstalam bo mi zbrzydl i od tego sie zaczela moja choroba NERWICA chodzilam cala nie spalam drzalam bolala mnie glowa zawroty glowy tez byly ,pozniej doszedl brzuch wymioty nudnosci badania byly wszystkie dobre nic mi nie jest tak mowili lekarze to nerwica i tak zostalo do dzisiaj przez Michala nie moge sie pozbierac lecze sie juz pol roku poprawa jest ale cierpie jak nie brzuch to glowa jak nie gardlo gula to biegunka i tak po mnie lata nie umiem zyc bez niego jest mi ciezko ale nie moge do niego wrocic bo jak raz zdradzil t bedzie kolejny . Uraz zostal na cale zycie i watpie czy znajde kogos innego jestem z wyksztalcenia informatykiem pracuje zawodowo bardzo dobrze zarabiam jestem ladna zgrabna i co mi z tego nic SAMOTNA jak palec nic mi sie nie trafia uraz zostal i koniec
Kasiu nie doslownie mialam to na mysli,oczywiscie ze uraz zostaje ale z biegiem czasu,mija i mozna w miare normalnie zyc.A nerwica dokucza nam dodatkowo z tym sie zgadzam i nie jest latwo,ale niewolno sie poddac,nie ma mowy.Wiem co mowie za duzo w zyciu przeszlam,choc jestem mloda osoba,ale zycie daje mi w kosc do tej pory.
Co prawda nigdy nie miałam takiej sytuacji jak ty Kasiu ale moim zdaniem facet nie wart jest Ciebie, jak zdradził Cię raz to zrobi to ponownie więc ja bym mu już nie zaufała bała bym się że znów mnie skrzywdzi.Napewno znajdziesz tą drugą połówke która jest ci pisana trzeba w to wierzyć. Zraziłaś się a w afekcie pojawiła się nerwica, radze ci udaj się do dobrego psychiatry a poczujesz się lepiej, nie myśl że to jakiś wstyd dziś nerwica to choroba społeczna, każdy z nas żyje w stresie ale część osób tłumi emocje i stres w sobie a reszta potrafi je wyrzucić na zewnątrz. Ja należe do osób które w sobie wszystko komulują, gdy zachorowałam a było to jakieś 2 miesiące temu to nie chciało mi się żyć mimi że w życiu osobistym układa mi się bardzo dobrze ale z każdy dniem wierze że będzie dobrze, nie moge się zamartwiac bo to pogarsza tylko sprawę, są dni że czuję się lepiej i dni gorsze ale głowa do góry zwalczymy tą cholere jedną:-) Powodzenia życze
Co ty mozesz wiedziec ja go kocham i chyba mu wybacze spotkalam sie juz z nim kilka razy po tym incydencie i ja go nadal kocham za duzo nas laczylo zeby zrezygnowac obiecal mi ze sie to juz nigdy nie powtorzy a ja mu wierze , jak z nim jestem to nie mysle o chorobie moze to przejdzie
Ja takze mam wrazenie jakbym miala grupsza szyje i ta kulka w gardle to jest okropne i do tego dusznosci w nocy ja jeszcze mam dodatkowo problem z flegma juz od pazdziernika ale jak sie pytalam lekarza to powiedzial ze organizm sie oczyszcza bo przestalam palic jeszcze czasami mnie ciagnie i wtedy znowu sie pojawia flegma polaczone z tym wszystkim to jest naprawde okropne wiem ze myslisz ze cos Ci jest chyba wiekszosc z Nas tak mysli ale to sa nerwy ale tak jak pisalam Ci wczesniej pojscie do lekarza Ci nie zaszkodzi a powinno tylko uspokoic wiec nie zwlekaj pozdrawiam pa