Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trudna diagnoza bólów serca

Gość Karolak78487887568754

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolak78487887568754

Witam, postaram się opisać mój przypadek gdyż niewiadomo co mi jest. Jedyne co pozostało to zapytać się Was. Mam kłujące bóle serca, z czasem coraz mocniejsze i częstsze. W obecnej sytuacji niemal codziennie podczas spania / leżenia. Kiedyś wystarczyło spać na prawym boku by cieszyć się spokojnym snem, lecz teraz i to nie wystarcza. Znacznie rzadziej boli podczas siedzenia i szybko przechodzi. Ból jest cykliczny z reguły w jednym miejscu gdzie serce bije najmocniej z 3 cm w stronę serca od mostka. Nie odczuwam dolegliwości nawet podczas wyczerpującego uprawiania sportu. Wszystko zaczęło się w gimnazjum i tak dokuczliwe nie było, a teraz mam 25 lat i wyraźnie obniża jakość życia. Jestem chudy ale wartość BMI prawidłowa. Kiedyś jak bardzo młody byłem to u lekarza usłyszałem że w miarę rośnięcia coś złego będzie się działo w klatce piersiowej ale to tak dawno było że nie znam szczegółów. Ciśnienie różnie raz 120/80 raz 130/90 145/85 różnie. Rytm w ciągu dnia około 73 uderzeń. Zakres ruchowy klatki piersiowej prawidłowy bez większych bólów. Myślę, że mam spokojne bezproblemowe bezstresowe życie, wcześniej troszkę gorzej aż obgryzałem palce do krwi i postał po tym tylko nawyk jak się nudzę. (Jednak diagnozy typu że to przez stres którego nie ma, choroby psychiczne, niechodzenie do kościoła, nieczytanie książek, lub urojenia włóżmy w końcu między bajki, bo powstały tylko po to by jakaś *diagnoza* była by pokryć niekompetencję lekarzy) Badania jakie miałem - Jelito grube HP Colitis chronica. Podejrzenie choroby hashimoto przez jeden wynik TSH 5,33 a obecnie tylko FT3 lekko za wysokie ale następne badania wskazały wartości prawidłowe. USG jamy brzusznej - wszystko ok. Morfologia ok, Sód 142 mmol/l Potas 4mmol/d. Miałem gardiozę. Badania serca jakie były - USG prawidłowe, Echo serca, test wysiłkowy ujemny. RTG obraz prawidłowy. Jedyne co znaleźli to przepuklinę rozworu przełykowego przepony - że niby to może powodować takie bóle serca? Ogólnie czy widać coś złego i co mi jest? Bo martwię się że kiedyś ból będzie tak wielki i wystarczy bym już nie wstał (np. zawały i nie w takim wieku się zdarzają) bo wysiądzie mi te serce.. Jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Też mam tę przepuklinę i jedyne co mi pomaga, to jedzenie w małych ilościach, a częściej. Nie jem smażonego i tłustego,np. mięso tylko duszone.Po jedzeniu nie należy siedzieć ani leżeć, tylko stać lub chodzić. Wtedy problemów nie mam.Może spróbuj?Problemy z przew. pokarmowym mają związek z problemami tarczycowymi.