Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcz serca

Gość sercowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu mam objawy które mnie niepokoją . Zazwyczaj przy spoczynku gdy siedzę . Mam wrażenie że serce ma dłuższy skurcz niż bywa to normalnie. Tzn. Takie jak by silne uderzenie i chwila przerwy jak by serce się wyłączało na sekundę. Towarzyszy temu strach przed śmiercią lub tym że to np. zawał. Czy to coś groźnego czy normalny przejściowy stan ? moim kolejnym pytaniem jest : Czy alergia nie leczona może dawać objawy sercowe ? Tzn podniesione ciśnienie , bezsenność , i właśnie takie skurcze jak opisałem na początku . Bo lekarze brzydko pisząc olewają mnie ponieważ jestem młody 24 lata więc to nie serce bo niby wyniki ok ekg też. Ale przecież ekg w danym momencie może być ok a następnego dnia może już być odwrotnie prawda ?

Dodatkowe skurcze mają nawet zdrowi ludzie, często nie wiadomo skąd się to pojawia, czasami nerwy, czasami jakiś dodatkowy bodziec. Od tak na zwykłe dodatkowe skurcze się nie umiera i to nie zawał zawał to niedotlenienie mięśnia sercowego a skurcze to co innego. Jak masz ? to zrób badanie krwi moczu, tarczycę często niedoczynność tarczycy sprawia, że zesrce pracuje niereguralnie, często zbyt mały poziom magnezu, potasu też ma na to wpływ, więc badania pierwiastkowe, dodatkowo zrób holtera 24h, echo serca lekarz oceni serce, ale faktycznie za młody jesteś aby od razu już szykować się na ten drugi świat także wylzuzuj i nie wkręcaj sobie złych rzeczy, często ludzie przy dodatkowych skurczach odczuwają strach, ale same skurcze nie są groźne problem jest jeśli byłoby ich baaardzo dużo i przekształcają się one w dziwne arytmie np. częstoskurcze serca aczkolwiek samo jakieś tam przyspieszenie a nawet częstoskurcz nie stanowi od razu czegoś niebezpiecznego, chore serce w następstwie różnych anomalii jest niebezpieczne bo coś nietypowego może wowałać coś groźnego ,ale ludzie nie padają jak muchy od jakiegoś skurczu itd. i jak napisałem i jak pewnie lekarze mówią za młody jesteś. Ale jak masz obawy porób sobie badania może masz niedobór np. magnezu i serce skacze.

Aby eni wprowadzać ludz w bła bo lekarzem nie jestem wiem tyle co się dowiedziałem przy okazji: Zawał (łac. infarctus, ang. infarct) – ogólne pojęcie patomorfologiczne oznaczające rodzaj martwicy spowodowanej skrajnym ograniczeniem perfuzji (przepływu) krwi przez obszar tkankowy danego narządu. Obszar martwicy powstałej w wyniku zawału może mieć charakter martwicy skrzepowej (necrosis coagulativa, necrosis denaturativa) lub rozpływnej (necrosis colliquativa). Często jest to miażdżyca, która powoduje, że gdzieś tam w tętnicy powstaje blokada i krew nie ma jak dotrzeć do serca.