Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skaczące ciśnienie tętnicze

Gość Mateuszzzz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mateuszzzz

Witam, od razu opiszę sytuację. Mierzę sobie regularnie ciśnienie i zawsze jak siadam biorę ciśnieniomierz od razu zaczynam mierzyć to wyskakuje mi jakieś wysokie np. 148/60-70 puls 70-75, potem powtarzam próbę drugi raz i od razu mam 135/60-70 puls taki sam, potem kładę się na łóżku i mierzę ponownie 5 razy i przez te 5 razy mam cały czas 118-120/50-60 puls taki sam. O co chodzi ? To jest normalne? Jak chodzę do lekarzy to zawsze mi mierzą jak siedzę i zawsze mam duże, ale wiem, że jakbym się położył to by od razu zmalało do 118-120/50-60 ...

Gość tomojeopinia

U lekarza możesz mieć objaw białego farucha więc Ci się podnosi, a w dodatku oni często biorą z marszu na badanie, a przecież wysiłek sprawia, że ciśnienie jest wtedy wyższe. Trzeba lekko odpocząc i na spokojnie badać. Tak samo w domu może psychicznie czujesz pompowanie, ucisk i nerwowo to powoduje, ze to ciśnienie się podnosi. Pomiaru można dokonywać na stojąco na siedząco i na leżąco. Analizujesz rózne warianty, może jak leżysz psychicznie i fizycznie czujesz odprężenie więc przekłada się to na niższy wynik. Fajnie jest to opisane tutaj z materiałami z poradnika od firmy beurer więc oczytaj jak się powinno mierzyć ciśnienie. http://darmowyinternet.net/forum/temat-cisnieniomierz-naramienny-czy-nadgarstkowy_810