Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia i pulsu, osłabienie, proszę o pomoc

Gość Julia8995

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Julia8995

Od kilku dni mam niskie ciśnienie, rozkurczowe sięga czasami 40. Wtedy zazwyczaj ogarnia mnie lęk, no bo jak to takie niskie, no i od razu podskakuje. Podnosi się też po nawet chwilowym ruchu, wstaniu na chwilę, stresie, piciu. Ale przecież nie mogę być w ruchu non stop i nie będę stresować się celowo. Najniższe rozkurczowe jakie miałam to właśnie 40. Czasami mam wrażenie, jakbym miała zaraz zemdleć, mroczki przed oczami, czasami pojawia się lęk i krótkotrwałe duszności, zawroty głowy, uczucie lekkości w głowie, czasami ciężkości. Leczę się na nerwicę lękową i od ponad roku przyjmuję leki uspokajające, wiem, że mogą obniżać ciśnienie, ale do tej pory tak się nie działo. Niskie ciśnienie pojawiało się sporadycznie, nigdy nie było aż tak niskie i nigdy nie trwało dłużej niż jeden dzień. Jutro badania krwi i moczu. W tym roku miałam 2 razy robione EKG i oba wyszły dobrze. Ciśnienie spada drastycznie, kiedy dłużej się nie ruszam, najgorzej jest wieczorem, kiedy próbuję spać. Czuję, że robi mi się słabo, sięgam po ciśnieniomierz i widzę właśnie 40 rozkurczowe. Tętno zaś waha się w ciągu doby od 60 do nawet 130. Resztę ustalę z lekarzem, ale chciałam się dowiedzieć, czy niskie ciśnienie może *zabić*? Czy w przypadku tak niskiego ciśnienia i takich objawów powinnam wzywać pogotowie? Czy mogę dostać jakiejś zapaści podczas snu? Ciśnienie skurczowe zazwyczaj trzyma się około 60-70 lub wyżej. Martwi mnie jednak to bardzo niskie rozkurczowe i te objawy...

Gość Julia8995

Dodam, że mam 21 lat oraz niedowagę - 42kg przy 163cm wzrostu. Wstępne podejrzenie to anemia, ale dopiero jutro pobiorą mi krew do badania. Czy to co wyżej opisałam może bezpośrednio zagrażać życiu? Czy powinnam wzywać pogotowie?

Kup sobie w sklepie zielarskim ziele rozmarynu i zaparzaj i pij po szklance rano i po południu.Podnosi ciśnienie o 10-15.Na sobie wypróbowałam.Tylko zachowaj spokój.nie panikuj i ruszaj się.Ciśnienie wiadomo,że po wysiłku rośnie,a po odpoczynku spada.Jeśli jest za niskie i czujesz się senna i ociężała, to ziele nieco podniesie i może ożyjesz....Wynik badania krwi tez może wiele wyjaśnić.Teraz jest sezon na owoce, więc jedz truskawki,zaraz będą czarne porzeczki bogate w witaminy. czarne jagody....nie żałuj sobie ,jedz codziennie.

Gość Kajetan z warszawy

Po pierwsze masz za niską wagę, ona może być przyczyną spadku ciśnienia po drugie osoby wysoki i szczupłe często cierpią na zbyt niskie ciśnienie po trzecie puls 130 w trakcie chodzenia czy wysiłku jest normalny, jeśli był w spoczynku to nie jest normalny, chyba że w stresie albo gorączce po czwarte zrób sobie całodobowy pomiar ciśnienia, holter RR ok 100zł albo wydębij skierowanie na niego po piąte zrób też holtera ekg, koszt podobny po szóste możesz mieć niskie RR i stąd wiele objawów pseudo nerwicowych, i lekarze zamiast leczyć cię na coś innego faszerują lekami na nerwice bo zaszufladkowali cię, Mają ubogą wiedzę, wiele chorób podobnych do nerwicy, a przyczyna zupełnie inna