Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy mozna odstawić 3 antybiotyk?

Gość Noni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Osoba dorosła. Infekcja przechodzona. 3 dni neosine. Spadek gorączki- było 38 stopni. Początek zapalenia oskrzeli. Tydzień antybiotyk biocef... Potem 8 zastrzyków lincocine i 3 dexaven. /4 dni/ Po tym CPR - 1,70. OB- -11. Czy powinnam dalej brać przepisany wcześniej antybiotyk - clindamycin ??? Wzięłam 2 tabletki ale odczuwam niesmak, ciąży mi w brzuchu i w nerkach /odczucia/. Czy jeśli to wirusowe i przeszłam już antybiotykoterapię to powinnam jeszcze brać dalej? Objawy kaszel i odksztuszanie przezroczystej nieco białawej wydzieliny. Dodam, że jestem po operacji serca/ wzw, zastawka/. N.

Witam MagdaG, dziękuję Ci za poradę i wsparcie. Osoby przewlekle chore mają świadomość, że infekcje sa dla nas niebezpieczne, że musimy na siebie dmuchać i chuchać. Jednak jak człowiek jest chory, ma gorączkę i fatalnie się czuje to czasem, to co na co dzień oczywiste, zaczyna być dylematem. Zwłaszcza, że antybiotyk z jednej strony leczy, a z drugiej wyniszcza i osłabia organizm. Dlatego dziękuję, bo opinia osoby postronnej ale i obiektywnej pozwala wyciszyć emocje i chaos w głowie. Dostałam też wsparcie od innej osoby. Antybiotyk biorę zatem nadal. Fatalnie go znoszę, ale jeszcze dwa dni i pół wytrzymam. Po raz pierwszy zaopatrzyłam się w solidny probiotyk. Stosuję go po 4-6 godzinach po antyku. Zajadam ogórkową i kiszone ogórki. Powrócę do porządnego jogurtu. Serwuję sobie owoce i trochę warzyw i dużo wody. No i w ramach profilaktyki pochwalę się, że oprócz syropu z pędów sosny i syropu z cebuli /niezbyt udane małe ilości/ popijam sok z czarnego bzu /wytłaczany bez cukru/. Rewelacyjnie się po tym odksztuszam. :) Polecam wszystkim walczącym z kaszelkiem oskrzelowym. W zanadrzu mam jeszcze sok z aloesu, ale zacznę go po wybraniu antybiotyku.

Dziewczyno z takimi problemami to się chodzi do lekarzy, a nie pyta się na forum. Ludzie niekoniecznie odpowiedzą Ci prawdę, łykniesz... i jeszcze sobie krzywdę zrobisz;/ Ewentualnie zadzwoń na infolinię medicover, pewnie Ci udzielą rzetelnej opinii, ja tak czasem robię ;PP

Witam Bambo, dzięki za ostrzeżenie. Zarówno leki jak i szczepionkę mam od lekarza. Zła tolerancja na antybiotyk do pewnego momentu jest wpisana w leczenie. A co do szczepionki mam jakieś wątpliwości. Dlatego podpytuję. Internet nie może być wyrocznią, ale czasem dobre rady też można znaleźć. Pozdrawiam.

Noni na sok z aloesu trzeba bardzo uważać , trzeba bardzo umiejętnie dobierać dawkę , uszkadza nerki mam poradnik zielarza , aloes jest dobry zewnętrznie , na ukąszenia komarów i innego robactwa . Ja stosuję owoc granatu i wszystkie inne owoce i warzywa . Żadna cud dieta lub cudowny eliksir nie działa tak źe nas ochroni przed chorobami , musimy dbać o siebie , odpowiednio się ubierać , odpowiednia dieta zbilansowana , daje gwarancję źe będziemy się czuć dobrze , ja planuję się szczepić jesienią przeciwko grypie gdyź mimo wszelkich środków ostroźności i taksię nią zaraziłam , grypa roznosi się drogą kropelkową kolega przydzedł do pracy z gorączką i strasznie kaszlał i to wystarczyło źe się zaraziłam grypą .

NONI mam pytanie do Ciebie , piszesz że zajadasz ogórkową i kiszone ogórki , czy jest jakiś powód że wymieniasz właśnie ogórki ? jakieś właściwości pomocne przy schorzeniach czy antyboitykoterapi bardzo mnie to zaciekawiło , Ja przy lekach rozrzedzających krew z powodu zastawki mitralnej muszę badać INR krwi , od nie dawna znalazłam artykuł o tym jak jeść szczawiany w pożywieniu np: szpinak , pomidor , botwinka , te produkty trzeba neutralizować wapnem z pożywienia tj: śmietaną , jogurtem , serem białym najlepszy to tofu z powodu niskiej zawartości tłuszczu . Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka .

Hej :) MagdaG, fajnie, że napisałaś mi o tym aloesie. Trochę mnie zszokowałaś tą informacją. Aż sprawdziłam na stronie firmy, która wytłacza sok z aloesu. Napisali 2x 25ml dziennie. Ja zaczęłam niedawno pić. Rano ze 2 łyżki po 5ml i po południu też. Kończę antybiotykoterapię i chorobę chyba też i chcę się oczyścić i odbudować organizm. Co do ogórkowej to taki mój pomysł na probiotyk. Ogórki kiszone i kiszona kapusta są ponoć idealne. /kapusta najlepiej kiszona, a nie kwaszona octem/ Więc skoro ogórków za dużo się nie zje to zupka jest dla mnie inna fajna formą probiotyku. Ale! Oprócz solidnego probiotyku z apteki. Ten biorę i po leczeniu jeszcze wezmę dla podleczenia jelit. Co do żurawiny to też jestem fanką. Ostatnio odstawiłam słodycze. Więc to moja namiastka słodkości. Teraz u mnie na topie są: rodzynki, daktyle, dynia i słonecznik. Ale! I to duże ALE! Uwaga na cukier! :( I uwaga na środki konserwujące te owoce! Idealnie byłoby zamówić suszone np. morele z opcją bio bez siarczanów, siarki. Ja już nie badam inr. Biorę co drugi dzień acard. Ale mam zawirowania, bo jak podjadam zieleninę lub sok z aronii to jakoś dostaję takich ,,krwawiących krostek* lub leci mi krew z nosa. Tak to sobie łącze z namiarem produktów rozrzedzających. Ja tez planuję zaszczepić się przeciwko grypie. Teraz ciągle rozważam kurację tą szczepionką broncho-vacin. Miłego wieczoru! :)

Noni w zielniku Zioła lekarstwem całej rodziny z roku 1998 jest na piane o aloesie ;;UWAGA: Aloesu ani preparatów aloesowych nie należy stosować w ciąży , krwotokach wewnętrznych , niedomaganiach serca , nadciśnieniu , schorzeniach nerek i bardzo ostrych nieżytach żołądka .Długotrwałe stosowanie tego leku spowodować może zaburzenia w ogólnej gospodarce sodu i potasu w organizmie , a wyższe dawki mogą uszkodzić wątrobę ,. Pozdrawiam i dziękuję za odpisanie na moje pytanie .

Gość aaaaaaaaa

Nie możliwe żeby po soku z aronii leciała krew z nosa , przecież w aronii jest między innymi rutyna i wit. c , która uszczelnia naczynia krwionośne i na dodatek aronia obniża ciśnienie. Chyba ,że łączysz ją dziwnie z innymi produktami antagonistami aronii , trzeba to sprawdzić.

Gość aaaaaaaaaaaa

Magdag , aż nie możliwe , przecież RUTYNA USZCZELNIA NACZYNIA KRWIONOŚNE a rutinoscorbin to rutyna plus wit.c. Acard to tak bo to jest aspiryna ,która rozrzedza krew i ja jestem przeciwniczką brania aspiryny profilaktycznie aby sobie rozrzedzać krew. Jeżeli ktoś bierze samą rutynę z wit. c w jakiś tam preparatach lub je czy pije aronię to nie powinno być krwawień. Mi zawsze rutonoscorbin jak i mojemu mężowi pomaga w krwawieniach z nosa ten lek . Az nie chce mi się wierzyć ,że u Was jest inaczej.