Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciągły lęk

AAAnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Z nerwicą lękową zmagam się od ładnych paru lat, jednak w ostatnich 4 bardzo się nasiliła. Jestem pod opieka psychoterapeuty. Leczyłam się przez dwa lata lekami Escitalopram 20mg. Z uwagi na mój stan obecny (ciąża) leki musiałam odstawić i niestety natręctwa i strach powrócił ze zdwojona siła ...chodź miałam na dzieję, że leki już pomogły...niestety nie. Mam pytanie do czy jest tu ktoś kto mógłby tak czasami porozmawiać pomóc co robić w napadach lęku. Ja akurat mam straszne przekonanie że dostane lub mam czerniaka. Regularnie co roku bada moje znamona onkolog. jednak przy braniu leków to wystarczało teraz nie. Średnio co tydzień szukam dermatologa-jest już mi wstyd dosłownie z tego powodu. Nawet wczoraj byłam u dermatologa. Pani doktor dokładnie obejrzała znamiona i tylko wspomniała ze mam jeden jakby lekko podrapany ale obejrzała 2 razy i zapewniła ze nic kompletnie się nie dzieje....Ze przysiega ze wszystko jest ok i nie ma powodu do zmarwień. Jednak jak to w mojej głowie się teraz kotłuje...typu: a co jak to nie podrapana, a co jak źle widziała, a co jak cos przeoczę a co jak nie zejdzie. I dopada mnie taka obsesyjny lęk że nie umiem sobie poradzić. Potrafię sobie wszystko logicznie wytłumaczyć, że to ona jest lekarką, że gdyby cos jej się nie podobało to by zleciła cos dalej itd. itd ...ale co z tego...pewnie do kogoś bez nerwicy lękowej to dotrze do mnie nie.... Bardzo proszę może ktoś ma podobny problem i chciałby pogadać, czasem dobrze się wypowiedzieć komuś kto człowieka zrozumie :(. Osoby, które chcą sobie wyrzucić tu tylko złośliwości i dziwne uwagi proszę o nie pisanie-nie jest to potrzebne w ogóle.

Niestety nie mam sposobu,jak zaczyna mi serce szybko bić to biorę dodatkowo połówkę leku na serce metocardu,też ciągle myślę o tych atakach i boję się nawet do kościoła pójść sama !qJqkie macie arytmie ,badalyscie Holter em? Ja mam dodatkowe skurcze komorowe ok 5 tys na dobe ,muszę poprosić lekarza o zmianę leku bo metocard na skurcze nie działa wcale!

Ja serce ok. Mnie ciągle tylko dręczą myśli natretne. Doszukuje się na ciele czy znamiona ok. Każdym się denerwuje. W piątek u dermatolog a ja nadal panika bo mi mówiła że mam coś jakby podrapane ale ze jesteś jak najbardziej ok. ...no ale jak to ja znowu w czwartek ide :( bo się denerwuje Bralam ponad 2 lata escitalopram i było normalnie zylam jak każdy zdrowy

Witam dziewczyny:) Także cierpię na zaburzenia lękowe,od prawie 10 lat przyjmuję antydepresanty(Asertin 50)oraz doraźnie Alprox 0,5 mg.,a tak od 4 lat na wariujące serducho Propranolol.Z własnego doświadczenia wywnioskowałam że nadmierne zamartwianie się i wkręcanie sobie choroby jest w stanie człowieka doszczętnie wyniszczyć.Szkoda życia na to...i tak nie mamy wpływu na to co będzie.Trzeba żyć dniem dzisiejszym i starać się skupiać tylko na rzeczach dobrych. Wiem oczywiście że o wiele łatwiej mówić niż zrobić;( jednak jest to możliwe. Wiadomo że gorsze dni i tak się będą zdarzały....no ale kto ich nie ma....

Witam dziewczyny:) Także cierpię na zaburzenia lękowe,od prawie 10 lat przyjmuję antydepresanty(Asertin 50)oraz doraźnie Alprox 0,5 mg.,a tak od 4 lat na wariujące serducho Propranolol.Z własnego doświadczenia wywnioskowałam że nadmierne zamartwianie się i wkręcanie sobie choroby jest w stanie człowieka doszczętnie wyniszczyć.Szkoda życia na to...i tak nie mamy wpływu na to co będzie.Trzeba żyć dniem dzisiejszym i starać się skupiać tylko na rzeczach dobrych. Wiem oczywiście że o wiele łatwiej mówić niż zrobić;( jednak jest to możliwe. Wiadomo że gorsze dni i tak się będą zdarzały....no ale kto ich nie ma....

Do Ania349 Niestety Aniu nerwica lekowa tak szybko nie mija. Sama ja mam od 7 lat. Lęk towarzyszy mi non stop praktycznie. Miałam spokój jak brałam leki. Po 3 latach je odstawiłam z nadzieją, że już będzie ok...niestety nie jest. Po pól roku nie brania wszystko wróciło. I tak jak lekarz mówił, niekiedy takie leki bierze się do końca życia. Nie wiem jak Twoje lęki na czym głównie Cię dopadają, moje dotyczą chorób u mnie. Wszystko potrafię sobie logicznie wytłumaczyć, ale co z tego jak głowa nie przyjmuje.