Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter- z lekami,czy bez?

Gość Ewj

Rekomendowane odpowiedzi

Ze wzgledu na okresowe kolatania serca i niemiarowosc zlecono mi holtera. Jednoczesnie lekarz przepisal mi lek concor cor, ktory mam zaczac przyjmowac i w trakcie brania wykonac badanie. Powiedzial, ze holter wykaze, czy lek dziala. Zastanawiam sie jednak, czy to dobra kolejnosc? Jesli lek zadziala, to wynik bedzie ok. Lek *zamaskuje* objawy i Holter nie wykaze nieprawidlowosci, a ja bede chyba skazana na branie leku dozywotnio. Czy holter nie powinen byc wykonany jednak BEZ LEKOW, tak aby wykazal nieprawidlowosci i mozna bylo ustalic ich rodzaj i charakter??? A dopiero potem wlaczyc odpowiednie leczenie?

Gość mariobross

To pewnie opcja na NFZ ja zrobiłbym tak poszedł na prywatnego holtera bez brania leku, a potem np. następnego dnia czy za dwa dni zrobił tego z NFZ z już lekiem i miał też porównanie. Chociaż czasami jest tak, że może w danym dniu wyskoczy Ci skurczów 50 a w następnym tylko 5 więc przy braniu leku można pomyśleć, że lek działa a tak wcale nie musi być. Ja jak miałem badania to lekarka rodzina kazała mi brać już leki, które mi wypisała i dała też skierowanie na badania laboratoryjne, ale ja stwierdziłem, że np. będę brał magnez, potas, inne leki i wynik wyjdzie mi może zakłamany, olałem więc jej nakaz i najpierw zrobiłem badania laboratoryjne weryfikując jak jest kiedy nic nie biorę i dobrze zrobiłem bo wiem, ze mam wszystko w normie - a potem wziąłem jakieś tam leki, ale i tak nie wszystkie które mi przepisała tylko część. Także wydaje mi się, ze lepiej zrobić na czysto badanie i wiedzieć jaki jest obraz a potem podjąć jakieś leczenie i robić kolejnego holtera patrząc czy lek pomaga jeśli jest on faktycznie potrzebny. Prawda jest jednak taka, że na NFZ to się można jeszcze bardziej rozchorować, do okulisty na badanie miałem mieć w maju jestem zapisany na lipiec a byłem w kwietniu pytać o terminy i zapewniano mnie, że jak przyjdę wtedy i wtedy to się zapiszę i co lipa.