Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnienie

Gość mlodymlody

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mlodymlody

Cześć wszystkim. Około 8 miesięcy temu lekarze stwierdzili u mnie nadciśnienie tętnicze . Wszystko było ok brałem leki mierzyłem ciśnienie . Lecz wróciłem w piątek z delegacji leki brałem lecz nie mierzyłem ciśnienia bo nie wziąłem aparatu. Dziś i wczoraj mierzyłem bo odczuwam dyskomfort w obrębie klatki piersiowej ni to uczucie duszności ni ucisk . Nie potrafię tego sprecyzować. Moje Ciśnienie wynosi 145/78 puls od 44 do 54 niekiedy 60 . Wydaje mi się ze puls powinien być nieco większy prawda ? Trochę się martwię bo nie wiem czy brać te leki a lekarza mam umówionego w poniedziałek po południ. Moje kolejne pytanie : ostatnio kierownik poprosił mnie do biura i kiedy siedziałem na krześle przy biurku nagle poczułem się dziwnie tak jak bym nie był sobą słyszałem swój głos ale tak jak by z oddali i nie wiedziałem co dokładnie mówiłem ( mówiłem dorzecznie bo kierownik nie zwrócił mi uwagi ) wystraszyłem się lecz po chwili mi przeszło i było już normalnie i miałem wrażenie że obraz przede mną drży . Może jestem hipochondrykiem ale każdy chyba się martwi gdy ma dziwne objawy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Zaczne od tego , leki na nadciśnienie bierze się codziennie o tej samej porze. jeźeli masz tak niskie tętno podejrzewam źe mało pijesz wody , dobrze jest rano do południa wypić porcjami około litra wody , przy niskim tętnie teź masz niedotleniony mózg stąd te dziwne stany . Leków nie odstawiaj bo to Ci moźe bardziej zaszkodzić , nigdy nie moźna nagle odstawiać leków na nadciśnienie .

Gość mlodymlody

Ja nie odstawiłem leków nawet na jeden dzień . Biorę codziennie . A przed chwilą mierzyłem ciśnienie i miałem puls 34 a ciśnienie 147-84 . A po 15 minutach puls wynosił 64 co prawda trochę się wystraszyłem to i tętno mogło skoczyć . szarpałem dziś na słońcu przy sianie i może faktycznie mało wody wypiłem .

Gość mlodymlody

Przepraszam , że pisze post pod postem . Od kiedy pamiętam zawsze po dużym wysiłku ( sianokosy , praca w lesie , ) boli mnie głowa (mniej więcej na czubku takie pulsowanie) i nie mogę zasnąć czy to może być związane z skokami ciśnienia ? Gdy jest zimno lub deszczowo nie mam tego problemu .

Z tym tętnem to masz przeboje , koniecznie do lekarza , masz źle dobrany lek , powinieneś mieć badania porobione np: EKG , wyniki krwi , bo masz dziwne te skoki , słońce do tego wysiłek fizyczny koniecznie musisz duźo wody pić , to podstawa aby w miare dobrze się czuć , na codzień sobie nie zdajemy sprawy z tego jak waźne jest nawodnienie organizmu . To co czujesz w głowie to teź skutek braku wody , pamiętaj na słońcu zakrywać głowę i duźo pić , inaczej moźesz dostać udaru , brak wody i niskie tętno powoduje nie dotlenienie mózgu i grozi udarem niedokrwiennym .

A ja polecam ci zmienić tryb życia, ruch wykonanie odpowiednich badań, uzupełnianie braków witaminowo - minerałowych. Kupuj w dobrych sklepach herbalfan, sportowych etc sprawdzone produkty. Zioła preparaty omega 3, koenzym q10, witamine c, czystek itp. Korzystajcie ludzie z przypraw, siegajcie do natury, wystarczy troche profilaktyki, a zdrowie bedzie zdrowiem.. i nie musimy sie niczym przejmowac.