Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śladowe fale zwrotne

Gość ciekawywyniku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ciekawywyniku

Witam, sprawa jest prosta. Mam dane z echo serca, które prezentują się następująco: Niedomykalność zastawki mitralnej: + fala zwrotna: protosystoliczna E* lateral 0.16 m/s Niedomykalność zastawki trójdzielnej: + grad. skurcz. max: 25mmHg RVSP: 25mmHg Zastawka Aortalna: Przepływ 1.52 m/s Jest w porządku Niedomykalność tętnicy płucnej: +/- AcT: 132m/s Mam pytanie następujące: Czy z tych danych można wywnioskować, że fale zwrotne zastawek innych niż aortalna są śladowe? Potrzebuję odpowiedzi na to pytanie, ponieważ jest to jedno z kryteriów jakie zwolniło mnie ze służby i muszę się odwołać do przepisu, który mówi tak: *Obecność śladowej fali zwrotnej przez zastawkę aortalną jest patologią, a w przypadku pozostałych zastawek – zjawiskiem fizjologicznym.* Czy biorąc pod uwagę ten przepis, dotyczy mnie tylko zjawisko fizjologiczne? Pozdrawiam.

Gość znajacytemat

*Potrzebuję odpowiedzi na to pytanie, ponieważ jest to jedno z kryteriów jakie zwolniło mnie ze służby* Ty się ubiegasz o przyjęcie do wojska czy chcesz się z niego uwolni? Z tego co tu piszesz to masz jakieś małe niedomykalności, ale wiele ludzi ma jakieś tam kto się nie badał ten nie ma, ale po echo to można u wielu ludzi coś tam wykryć co nie wpływa na hemodynamikę. Ja jednak do WSOSP miałem śladoa niedymykalność, (wiotki płatek mitralny) w rozporządzeniu było, że na ten temat komisjam oże mi dać Z/N czyli zdolny lub nie, ale mają tylu ludzi, ze jest w czym wybierać, jakaś tam komisja z lekarzy z lekarzy nie doktorów itd. ale lekarzy, z tytułami lekarz major, lekarz rezerwy coś tam coś tam, dali mi N. Do woja jak ludzie nie chcieli iść to brali nawet kulawych teraz jak ludzie chcą to odwalają nawet jak ktoś ma na tyłku ślad po ugryzieniu komara.

Gość CIEKAWYWYNIKU

Tak, chcę się dostać. W tym roku niestety nie ma Z/N tylko samo N i jedyne co mnie od tego ratuje to właśnie przepis o ŚLADOWYCH FALACH, dlatego podałem wartości badań aby dowiedzieć się, czy one się do takich kwalifikują. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Gość tensamautor

Odpowiem więc coś ze swojego doświadczenia. Odpisywałem tu dziewczynie, która miała wiotki płatek mitrlany i chyba do policji się dostawała, zasada jest jedna pobadać się najlepiej samemu wziąć wyniki od lekarzy i pisać odwołanie odwoływać się. Wiele osób ma śladowe niedomykalności i jakieś takie wady kosmetyczne, ale nie są to nie muszą być to wady poważne to jak z zębami ktoś ma idealnie proste ktoś skrzywione, porób badania jak Ci zależy i się odwołuj od paragrafów. Jeden lekarz oceni, ze moze jest tam jakaś śladowa niedomykalność, ale skoro ie ma znaczenia hemodynamicznego to jest OK i może przejdziesz. Innej rady nie ma trzeba walczyć do końca. Pozdro Pisze ten sam co Ci odpowiadał.