Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo szybki puls po alkoholu

Gość Ckv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dość nietypowy problem. Otóż po spożyciu alkoholu (tak jak np. dziś 2 drinki z bimbrem) mój puls z normalnego (60-90 w zależności od pory dnia itd.) skacze do 120 albo i więcej. Nie mierzyłem tego nigdy bo nie mam odwagi. Jak widać po moim pisaniu jestem dość trzeźwy. Po prostu kiedyś przypadkowo poczułem bicie swojego serca przykładając rękę do szyi i się przeraziłem szczerze mówiąc. Gdybym tego nie zrobił, to prawdopodobnie nigdy bym się nie zorientował, że coś jest nie tak. Po alkoholu czuję się normalnie, oddech mam zwyczajny, nic mnie nie boli itd., po prostu czuję się pijany, jak każdy człowiek. No może szybciej łapię zadyszkę przy jakimś wysiłku, to wszystko. Mam 20 lat. I teraz pytanie - ja wiem, że każdy powie *nie pić alkoholu*. Ale wiadomo, są różne sytuacje, od czasu do czasu umiarkowanie trzeba i można. Czy to jest normalne zjawisko i mogą wystąpić takie objawy? Co robić? Jest się czym przejmować, czy to tylko taka *moja natura*? Ostatnio robiłem do pracy badania, na trzeźwo morfologia w normie, mocz też, ciśnienie też (w granicach 120/80). Badań serca nigdy nie miałem robionych, jedynie w dzieciństwie i nic nie wykazały.

Zapomniałem dodać - wszystko jest w porządku, dopóki nie położę się spać. Wtedy *czuję* swoje szybkie serce i nie pozwala mi to zasnąć, męczę się przez pół nocy, aż w końcu gdzieś nad ranem uda się usnąć. Tak jest prawie zawsze po spożyciu alkoholu.

Gość bimberniedobry

Daj spokoj z tym bimbrem jak nie możesz przejdź na cos innego może ci ie sluzy, ale co do serca jak masz ??? idz do kardiolo, porób podstawowe badania oraz echo. ekg i holtera co aparat zanotuje czy faktyczie masz coś takiego z srecem czy to tylko twoja psychika.

Ja swego czasu miałem tak po 2 piwach nawet. Generalnie mam tak po alkoholu a nawet jego niewielkiej dawce. Próbowałem wszystkiego - tabletek na uspokojenie, proszku zasadowego (miałem podejrzenie, że mam zakwaszony organizm) picie większej ilości wody itd itp. Gdy serce bije szybko po alkoholu trzeba sprawdzić czy nie występuje arytmia - u mnie tak było, że serce nie dość, że biło szybko to jeszcze bardzo nierówno. W takich przypadkach należy niezwłocznie udać się do lekarza, a jeszcze lepiej dzwonić pod razu po karetkę. Migotanie przedsionków (zwane też czasem arytmią weekendową) grozi wylewem i to zazwyczaj śmiertelnym. Odkąd dowiedziałem się, że cierpię na to nic nie piłem do przedwczoraj - z umiarem, z tabletką na rozrzedzenie krwi i z dużą ilością potasu. Generalnie picie jest zakazane przy migotaniu przedsionków