Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i budzenie się w nocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 30 lat. Od nieco ponad pół roku narzekam na mocniejsze bicie serca. Najczęściej czuję to jak leżę. Dość często pojawia się też podczas dłuższego stania. Poza tym czasem przechodzi niemal całkowicie nawet na kilka dni, w sensie że poczuję to delikatnie raz lub dwa na dzień i jest spokój. Siła i częstotliwość uderzeń podczas takich *napadów* raczej się nie zmieniają. Nie są bardzo uciążliwe, a raczej niepokojące. Wcześniej nie miałem problemów z sercem. Dolegliwość zaczęła się tuż po odstawieniu mirtazapiny, którą brałem przez kilka miesięcy (pół tabletki najmniejszej dawki) na noc. Kardiolog i lekarz rodzinny stwierdzili, że po takim czasie od odstawienia powinno to minąć i że to zbieg okoliczności. Miałem holter EKG, ale wyszedł w normie, gdyż akurat wtedy miałem czas, kiedy serce było spokojne. Szkoda, że czeka się dwa tygodnie na termin. Nigdy nie wiadomo na jaką fazę dolegliwości się trafi. Kardiolog bagatelizuje sprawę, nie każe mi się przejmować. Teraz druga dolegliwość, a od około 2,5 roku budzę się w nocy po 3-5 h snu i już nie mogę usnąć. Czasem jest to wiele wybudzeń i uśnięć, ale najczęściej za którymś razem już nie usnę. Długo też zasypiam, ale to najmniejszy problem. Dzieje się tak prawie co noc, ale czasem przejdzie na dzień lub nawet kilka. Czasem jestem cały dzień zmęczony potem, a czasem czuję się świetnie po takiej pobudce, ale po około 2 h ziewam non stop i się praktycznie przewracam. Jeśli mam możliwość to odsypiam w dzień i najczęściej udaje mi się wtedy szybko usnąć, ale też nie zawsze, pomimo bycia zmęczonym. Właśnie na to była mirtazapina i wcześniej kwetiapina. Działały świetnie na sen, ale i tak źle się czułem po dłuższym stosowaniu, więc odstawiłem. Natychmiast zaczęły się problemy z serce. Poza tym w czasie, kiedy bezsenność chwilami przechodzi, często i tak słabo się czuję w dzień i też zdarzają mi się drzemki, więc ten sen chyba nie jest doskonały lub jest jakaś inna przyczyna. Biorę magnez, ale chyba nie pomaga. Lekarz rodzinny zalecił dbanie o higienę snu i w zasadzie tyle. Psychiatra może mi przepisać kolejne leki, ale nie chcę całe życie spać na proszkach. Bardzo proszę o pomoc.

Gość lukiwirrr

Witam takie objawy moga sugerowac na nerwice ale nie koniecznie trzeba sprawdzic podstawowe badania morfologia oczywiscie potas i magnez do tego proponowal bym sprawdzic poziom tsh i do tego ft3 i ft4. Czesto zly wynik tarczycy daje takie objawy. Nastepnie prosze wykonac ekg wysilkowe i zobaczyc wynik. Jak te wszystkie badania beda ok to proponowalbym unikac stresu wiecej sie relaksowac i powinno byc ok mialem podobie tylko ze ekg wysilkowe wychodzilo mi zle i zrobiono mi koronarografie czego zaluje teraz zle sie czuje bardzo bola mnie lydki juz nie wytrzymuje z bolu do tego gdzies wyczytalem ze dwie osoby mialy te dolegliwoscip co ja i po 3 tygodniach umarly:( trzeba czekac co pokaze czas a mam 28 lat. Pozdrawiam i zycze zdrowia

Aby w nocy sie nie budzić i zasypiać bez problemu ,nie należy jeśc przed spaniem,ale wcześniej zjeśc kolację i udac się na godzinny szybki marsz,a może nawet częsciowo bieg na zmianę z marszem, potem prysznic i lulu.Po zmęczeniu sen jak sen!

Dzięki za odpowiedzi. Lukiwirrr Zrobię badania z krwi. Myślę też o polisommograficznym. Muszę chyba zmienić kardiologa i przekonać go do EKG wysiłkowego. A Ty idź z tymi łydkami do lekarza, nie ma co się męczyć, może coś poradzi. 444 nie zawsze mam czas na taki marsz. Co drugi dzień jeżdżę na rowerze około godziny, czasem codziennie. Budzenie się występuje u mnie niezależnie od tego czy spałem w dzień, czy nie.

Do Krzysztofax i lukiwirrr muszę was zmartwić ale w Polsce lekarze tak leczą że jak nie znajdą przyczyny na początku leczenia to wyślą do psychiatry.Sam jestem tego przykładem miałem masę badań a nawet ablację i lekarze nie są w stanie stwierdzić czy moje dolegliwości są od serca czy może jakiejś innej nie zdiagnozowanej przyczyny.Jak możecie to napiszcie tu na co do tej pory się leczyliście,czy braliście kiedyś jakieś leki przeciwwirusowe albo antybiotyki albo czy nadużywaliście jakiś używek.To może będę mógł coś tu doradzić bo jestem już weteranem szpitali i błędnych diagnoz.

Gość lukiwirrr

Czesc odnoszac sie do odpowiedzi ja ciagle lecze sie na nadcisnienie i astme. W nocy wybudzala mnie tachykardia az prawie mdlalem lerzalen kilka razy w szpitalu jednak brak doagnozy mam niedokrwienie serca przy wysilku typowe dla zatkanych zyl wiencowych wchodze po schodach i mecze sie strasznie i serce zaczyna wariowac postanowili mi zrobic koronarografie i nic nie wykazala ostateczna diagnoza sercowy zespol x ale ogolnie kazdy radzi do psychiatry ze to orzez nerwice

Do ZNAWCA TEMATU . Witam znawco tematu , ja naten temat teź wiele wiem , miałam taki sam problem , uwarzałam źe lekarze nie mają racji i wysyłają mnie do psychiatry bo nie wiedzą co mi jest , wreszcie postanowiłam zrobić tak jak mi radzono , wybrałam najlepszego psychiatrę w swojej okolicy i jednak mi jego leczenie mi pomogło , serce się uspokoiło , niby czemu Ty uwaźasz źe to oni się mylą , nie chcesz przyjąć do wiadomości źe to tylko umysł fiksuje .

Znawco tematu, żadnych używek nie nadużywałem. Jakieś antybiotyki kiedyś brałem, ale już chwilę temu i nie pamiętam jakie. Poza tym leczyłem się na ZOK przez jakiś czas lekami z grupy SSRI, neuroleptykami i innymi psychotropami, ale to też było chwilę temu. Muszę przyznać, że większość tych leków mnie mocno osłabiała. Wiem, że teraz wiele osób zwali moje dolegliwości na powrót, być może maskowany, zaburzeń lękowych i poleci kolejną wizytę u psychiatry, ale to nie jest dobry pomysł. Słabo toleruję psychotropy ze wszystkich grup, a moje samopoczucie psychiczne jest całkiem dobre. Kołatanie serca nie przeszkadza mi samo w sobie, nie powoduje jakiegoś osłabienia, a jedynie niepokoi, że to wynik jakiejś poważnej dolegliwości, skoro wcześniej się nie pojawiało.

Witaj Krzysztofx... ja mam 27 lat i tak od ponad roku tez mam problemy ze snem, klade się kolo 22 a budze około 4 i już praktycznie nie spie a powodem sa wlasnie takie kołatania serca... byłem u trzech kardiologow i niezależnie twierdza ze to nerwica, wiesz nie musi to być jakiś jednorazowy stres który nagle atakuje i już jesteś chory. Takie teraz jest zycie ze niewielkie *nerwówki* mamy praktycznie na każdym kroku, to wszystko się zbiera nieraz kilka lat az wkoncu uderza i wtedy się dzieje ze serce wariuje itp. a strach przy każdym kołataniu tylko poteguje dolegliwosi ale nie jest to groźne a jedynie nieprzyjemne i wkurzajace. Tak apropo tych nasennych... one silnie uzalezniaja wiec gdy je odstawisz to wlasnie pojawia się taka reakcja organizmu jakby *na głodzie*. Ja osobiście teraz juz nie biore zadnej chemii, ograniczam się do tabletek ziolowych na uspokojenie, które nie szkodzą nawet jakbys wzial cale opakowanie naraz a skutecznie pomagają przy dawce 3 razy dziennie 1 tabl. np. POSITIVUM. Sproboj, może tobie tez pomoze. Pozdrawiam

W dniu 13.05.2016 o 07:26, Znawcatematu napisał(a):

Do Krzysztofax i lukiwirrr muszę was zmartwić ale w Polsce lekarze tak leczą że jak nie znajdą przyczyny na początku leczenia to wyślą do psychiatry.Sam jestem tego przykładem miałem masę badań a nawet ablację i lekarze nie są w stanie stwierdzić czy moje dolegliwości są od serca czy może jakiejś innej nie zdiagnozowanej przyczyny.Jak możecie to napiszcie tu na co do tej pory się leczyliście,czy braliście kiedyś jakieś leki przeciwwirusowe albo antybiotyki albo czy nadużywaliście jakiś używek.To może będę mógł coś tu doradzić bo jestem już weteranem szpitali i błędnych diagnoz.

Ja mam szybkie i nierówne bicie serca w nocy i wybudza mnie to a nie pije i nie palę już bardzo długo i kaw nie pije sport uprawiam co to może być?