Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Depralin nerwica lękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy chociaz z nerwica walcze od kilku lat depralin to trzeci lek jaki biore a biore go od 17dni w dawce 10mg teraz lekarz kazal mi dodac jeszcze pol. hmm mam 30lat kiedys niczego sie nie balem a teraz jestem najwiekszym panikarzem na swiecie cos zakuje zawal braknie tchu udusze sie ehh no i wyjscie z domu to jak wojna z moim cialem. wracajac biore ten depralin do tego hydroksyzyne 25 i doraznie afobam 0.25 staram sie go nie brac raz na tydzien dwa razy sie zdazy do tego betablokery na nadcisnienie w sumie uboczne juz prawie minely ale zawroty glowy uczucie dusznosci jest do tego cisnienie spadlo do 110/60 a puls 50 nieraz nizszy mowa o spoczynkowym a i jeszcze cisnieniomierz pokazuje mi caly czas nieregularna prace serca u kardiologa bylem echo ekg holter niby wszystko dobrze kurde ta panika zabija. Poradzicie cos ? cokolwiek :) dzieki

Czesc Mika . powiem ci ze ja biore od miesiaca po 20dniach zwiekszylem dawke z 10mg na 15 tak jak mi kazal lekarz ale nie wytrzymalem mialem takie zawroty glowy ze myslalem ze padne teraz biore 10mg w glowie metlik i zawroty juz nie wiem jak sobie z nimi radzic leki powiem ci ze chyba troche ustaly albo nauczylem sie z nimi radzic nie wiem jak mnie lapia to licze na zegarku 15min zanim zlapie za telefon po karetke :) oddycham przepona i robie sobie np rumianek i jakos tak funkcjonuje ale zeby to nazwac normalnym zyciem to nie nie zyje normalnie z domu praktycznie nie wychodze ale i tak postep bo na noc sam zostalem kilka razy :) no nic biore dalej i czekam na jakas poprawe. aaa i wiesz co mi tez spadlo cisnienie i tentno az sie wystraszylem bo spoczynkowe okolo 52

Gość Mika a1234

Czesc Konrad. Mam znajomą, która tez bierze depralin i mówi mi, że u niej zaczął dzialac po 3 tygodniach. Najgorzej z tym niskim tętnem. Mi kardiolog za tydzień chce założyć holtera i wtedy sie okaże co z tym tetnem. Nie wiem czy to ten depralin obniza nam tetno. Przeczytałam wszystkie fora i nikt sie na to nie skarży biorąc depralin. Ja jeszcze biorę lek na ciśnienie lacipil, może to ten lek obniża ( chociaz w ulotce nic nie ma o tym ) Juz sama nie wiem ale przyznasz, ze jest to wkurzające, to niskie tetno. Pozdrawiam Cie.

Wiesz co ja biore betabloker na obnizenie ale mysle ze depralin nasilil dzialanie leku na cisnienie pewnie musi sie to wszystko polaczyc uspokoic i bedzie dobrze tez mialem holtera echo ekg i inne i nic kardiolog powiedzial ze tak ma byc i juz jak nie ma obdlen hmmm ale i tak strach jest :) swlaszcza w nocy jak zmierze i zobacze 45puls a ty jaki masz

Gość MIKA 1234

Czesc, no skoro Ci kardiolog powiedział, że taki niski puls jest ok, to może nie jest z nami tak źle... Ja będę miala holtera w przyszłym tygodniu to sie dowiem więcej. Tez mam niski puls, w dzień troche powyżej 60, a jak usiądę w spoczynku to spada poniżej 60. Kiedys tak nie miałam... W nocy tragedia, tez mam taki jak Ty, niski, kiedyś 45 , a teraz tak sie boję, że nie mierze w nocy , bo bym na zawal zeszła. Ja juz mam obsesję na punkcie serca, ciągłe mierze ciśnienie i puls na stoperze, nawet w pracy... Dlatego właśnie dostałam ten depralin.

Hehe tez tak mam co chwile cisnienie mierze ale skoro nie padlismy d tej pory to chyba nie jest tak zle ja jak dostaje ataku cisnienie mi skaka na 150/100 ale jak sie pytalem lekarzy to mowia ze to nie jest jakos szczegolnie wysokie cisnienie a puls wtedy okolo 100 no i uczucie dusznosci oczywiscie dla mnie to nie jest uczucie tylko dusze sie :) no nic czekam dalej dzisiaj jakos lepiej jest zreszta jak ktos jest w domu to zawsze jest lepiej ciekawy jestem twoich wynikow z holtera

Gość Zdzislaw  M

Sprubujcie Venlafaxin(to nazwa niemiecka) w Polsce tez sa ale nie wiem dokladnie pod jaka nazwa, sa w dawkach dla poczatkujacych 75 mg zeby sie do nich przyzwyczaic ,po 10 dniach mozna wziasc 150,,sa jeszcze 225 ,ale miedzy 150 a 225 nie zauwazylem zadnej roznicy ja biore Verlafaxin od pol roku ,czuje sie po nim b.dobrze,ostatnio bylem wlasnym samochodem na urlopie ,tam i spowrotem przejechalem okolo 2500km ,moj lekarz w Niemczech nie zabronil mi jazdy samochodem po tym leku tylko kazal mi troche odczekac zeby moj organizm sie przyzwyczail.Zaczynalem od Tavoru,potem Escitalopram,Progaba ,teraz Verlafaxin 150 mg,albo 225mg,czuje sie prawie 95% sprawny ,tylko mam czasami nieco podwyzszone cisnienie do oklo 160/170/99 ale po tabletkach na cisnienie wszystko wraca do normy,warto sprubowac.

Gość Zdzislaw  M

Bisoprolol-1/2-0-1/2-5mg Ramilicht-1/2-0-1/2-5mg Carmen-1/2-0-1/2-10 mg,to znaczy 2 razy dziennie po 3 polowki,rano i wieczorem. Venlafaxin biore od okolo pol roku przedtem jak pisalem Progabador a jeszcze wczesniej Escitalopram,a jak jeszcze nie wiedziano co mi dokladnie jest dostalem Tavor,pomagalo od razu,ale mnie jakby oduzal,no i uzaleznial.Teraz po Venlafaxinie,prowadze calkiem normalny tryb zycia,a kiedys to byl koszmar,najlepiej czulem sie w domu,kazde wyjscie bylo duzym wezwaniem,balem sie przejezdzajacych samochodow i przejscia przez ulice,nawet spanie bylo problemem,bo zgory wiedzialem ze bede sie budzic spocony i wystraszony po kilka lub kilkanascie razy i spiac okolo 10 godzin w tygodniu,nie to nie pomylka,tak bylo naprawde,ci ktorzy tego nie przezyli nie uwierza.Teraz miedzy choroba a mna jest remis 1-1 z wskazaniem mnie,mysle ze niedlugo bedzie dwa do jednego dla mnie.Narazie nie mysle jeszcze o odstawieniu leku,moze kiedys to nastapi,ach do mojego Venlafaxinu pijam jeszcze co dzien 2 raz Melise i na krutko przed panien (1,5 godz)cherbate na nerwy i spanie.

Wiesz co ja mam dokladnie teraz tak jak ty iales :/ boje sie w nocy spac sam nie wychodze z domu a jak juzz wyjde do sklepu to jak by mnie ktos gonil szybko raz ciach a jak widze kolejke padam i wychodze. kurcze ja sie boje brac tylu tych lekow caly czas kolowrotek w glowie boje sie ze jak do depralinu i hydroksyzyny czy afobamu dolacze jakas melise czy cos to cisnienie mi spadnie za bardzo niby zyje budze sie co rano ale obawa jest dzisiaj w nocy znowu puls 45 cisnienie 110 na 65 nie wiem czy tak ma byc czy co ehh

Gość Mika 1234

Własnie Konrad my mamy przerąbane przez to niskie tętno. Ja tez mogłabym wziąć np, afobam albo hydroxizinę, pewnie byłoby mi lepiej, ale boje sie, że jeszcze bardziej mi obniży tętno. Wczoraj to byl straszny dziec, miałam ciśnienie 170/100 a tętno 58. strasznie sie tym tętnem martwię, dziś jest troch lepiej, ale nawet mój maż sie dziwi jak można mieć tak wysokie ciśnienie i tak niskie tętno... Pozdrawiam

Sluchaj ja wlasnie wrocilem od kardiologa mam zalozonego holtera bylem prywatnie on mowi ze tetno jak nie spada ponizej 40 to jest ok no ale sprawdze dzisiaj przemecze sie specjalnie wyjde zeby dostac ataku i na snie i zapisze godziny dokladne gdzie i co sie dzialo i sprawdzimy z kardiologiem co sie dzieje takze jutro okolo polodnia sie odezwe z wynikami trzymaj kciuki :)

Sluchaj ja wlasnie wrocilem od kardiologa mam zalozonego holtera bylem prywatnie on mowi ze tetno jak nie spada ponizej 40 to jest ok no ale sprawdze dzisiaj przemecze sie specjalnie wyjde zeby dostac ataku i na snie i zapisze godziny dokladne gdzie i co sie dzialo i sprawdzimy z kardiologiem co sie dzieje takze jutro okolo polodnia sie odezwe z wynikami trzymaj kciuki :)

Gość MIKA1234

Czesc , trzymam kciuki, żeby było dobrze, trzymaj się, Ale w niedziele Ci kardiolog odczyta ? Ja ide we wtorek i będę musiała pare dni czekać na wyniki, chociaż tez ide prywatnie. Mam nadzieje, ze wszystko będzie ok. Czekam na wieści.

Gość MIKA1234

Cześć, dziś 14 dzień brania depralinu i wiesz , ze złapało mnie kołatanie serca. Strasznie teraz panikuje, ze to od tego leku. Przedtem tez miałam kołatania, ja już nie mogę, czy mogą być to kołatania od nerwicy czy od depralinu ? Nie mam już na to siły,...

Bylem na zdjeciu holtera ani jednego zaburzenia ani jednej arytmi tylko puls skaka w sytuacjach stresowych mowi ze nerwus jestem i szybko mi puls skaka ale i szybko i regularnie zwalnia a to uczucie kolatania to wlasnie mowi ze od tego ze nerwy i puls skacze i jest takie wrazenie ze serce chce wyskoczyc a to od tego ze szybko puls skaka a i na snie spoczynkowe mialem 45 to sie smial ze mnie bo mowi ze idealne i tak ma byc bo caly dzien na stresie jestesmy a w nocy serce chce odpoczac mowi ze na serce nie padne a i o depralin sie pytalem mowi ze nowoczesny BEZPIECZNY lek i spokojnie mozna go brac przy lekach na nadcisnienie nie koliduje z nimi wogole i super dziala tylko wolno sie rozkreca wiec kochana czekamy dalej :) bedziem zyli :) teraz czekamy na twojecgo holtera