Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakie badania na ocenę tętnic?

Gość Ewe

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie trzeba wykonać badania żeby wiedzieć czy nie ma się miażdżycy, czy tętnice są zdrowe? Czy tylko koronografia? Proszę mi nie pisać o cholesterolu, bo to się do niczego chyba nie ma. Mój ojciec, lat 64 nagle dowiedział, że ma zaawansowaną miażdżycę. Nigdy na nic się nie skarżył, badania w normie, cholesterol też, choroba rozwijała się latami bezobjawowo więc ja w wieku 37 lat chcę się przebadać, po prostu wpadłam w panikę i chcę wiedzieć czy mam zdrowe niezapchane tętnice, chcę zrobić wszystko żeby nie zachorować, nie chcę w wieku 60 lat dowiedzieć się, że mam miażdżycę, bo coś tam kiedyś zaniedbałam, jak sugerują przeważnie lekarze. Jedyne co ojciec zawinił to papierosy, ja nie paliłam nigdy. Jakie badania oprócz koronografii wykażą, że coś jest nie tak?

Gość Marcela

Cześć, Ja mam podobny problem. Miałam EKG wysiłkowe i wyszło dodatnie, wiec kardiolog, żeby sprawdzić czy nie ma początków choroby wieńcowej, nie chcąc mnie męczyć koronografia, zlecił tomograf serca. Nie wiem co wyjdzie, bo dopiero będę miała. Mam 48 lat.