Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Genetycznie niskie ciśnienie 80*60

Gość Artur 16 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur 16 lat

Witam, mam na imię Artur, mam 16 lat, chodzę do I klasy LO profilu biol-chem, mam pytanie co do mojego niskiego ciśnienia. mam ciśnienie 8/60, generalnie czuje się z nim dobrze, natomiast gdy spadnie mi chyba do 70(ale nie sprawdzałem) lub podniesie mi się po kilku kawach to odczuwam właśnie zawroty głowy, szum w uszach itd. Gram regularnie w koszykówkę, a wysiłek przy tym jest ogromny, przy okazji obciążam tym stawy i odcinek lędźwiowy, w rodzinie mama i bracia też mieli i mają niskie ciśnienie ale nie aż takie, mamie z wiekiem ustabilizowało się do 120/80. Mam pytanie czy jest konieczność leczenia, bo tak na prawdę odżywiam się zdrowo, spożywam mało cukrów, chodzę na spacery na świeżym powietrzu i tak mi się wydaje że skoro czuję się dobrze a jestem typem stoika to nie potrzebuje regulowania go.

Jak się dobrze czujesz ,to jest Ok. Ale gdyby ci spadło i źle się poczujesz, to raczej nie pij kawy.Kawa uzaleznia.I podnosi na chwilę tylko. Lepiej napij się ziela rozmarynu.Kupuje się w sklepie zielarskim. Zaparzaj sobie,przecedź i pij po szklance rano i po obiedzie.Wieczorem -nie. Wypróbowałam to na sobie. podniosło mi o 10-15.Rozmaryn nie ma żadnych skutków ubocznych i nie uzależnia.Pozdr.

Gość Rubicon78

Witajcie.Ja mam podobny problem tzn zdiagnozowana Hipotensja.Jeszcze większym problem ze mam hemodializy już ponad 8 lat.Lekarze nie chcą mnie zakwalifikować przeszczepu przy tym niskim ćiśnieniu,Gdyż nerka ponioć nie podejmnie pracy.Zupełnie nic dla mnie nie działa na podniesienie.Biorę Gutron,Efortill,Z naturalnych typu kawa tak samo-czyli nic lepiej.Musze spróbować tego rozmarynu.Może ktoś mi coś podpowie by mi pomóc.Dodam ze ze miałem przeszczep nerki 4 lata temu-nieudany(ponoć przez niskie cisnienie)

Gość kormoranjasny

Ja zazwyczaj mam też niskie ciśnienie tak na poziomie 108/75 i jestem stale jakby zaspany , spowolniony... teraz kiedy doszła arytmia i dostałem betabloker to po malutkiej jego ilości ciśnienie spada na 98 i wtedy to już wcale nie ogarniam tego Świata takie mam zamulenie... więc nie wyobrażam sobie jak ludzie funkcjonują z ciśnieniem na poziomie 80/60 ale pewnie każdy to inaczej odczuwa. Dodam ,że puls też mam naprawdę niski bo 60 a po betabloker nawet spada do 50 i żaden lekarz nic mądrego mi na ten temat nie powiedział tylko ,że to pewnie moja natura taka jest... taki puls to mają osoby wytrenowane a ja niestety ale kondycji to nie miałem nigdy i po 100 metrach przebiegniętych chyba bym padł więc co jest nie tak czy jest jakiś mądry człowiek który mi odpowie na to pytanie?

Gość Artur 17 lat

Ciekawe, obecnie mam wyższe bo 90/60 i czuje się tak samo świetnie jak kiedyś. Biegam, gram w koszykówkę i wytrzymuje więcej niż rówieśnicy, inni odpadają wcześniej. O ile moje ciśnienie nie powoduje uszkodzeń mózgu to nie chce tego zmieniać ;) Nie czuje się zaspany, spożywam tyle samo alko co inni, jedyne co mi przeszkadza to to, że czasem jak wstanę z łóżka i szybko zacznę coś robić to mam mroczki i głowa mnie pobolewa ale to przez chwilę i nigdy nie zemdlałem :)