Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hipotonia ortostatyczna i nerwica lękowa

Gość dana

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda hipotonia jeszcze nie do końca zdiagnozowana ale nerwica tak.Chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami poniważ na nerwicę leczę się od wielu lat.Zaliczyłam wielu lekarzy,pobyty w szpitalu...Bóle nie tylko w klatce piersiowej.ale mięśni,kręgosłupa.Siadało mi wszystko.Wygładałam coraz gorzej a w papierach /wyniki /były dobre.Lęki były coraz silniejsze.Doprowadziły mnie do depresji.Nie będe opisywać co to znaczy.Znalazłam się u psychiatry.Od wielu miesięcy jestem na depakine i coaxilu.Czuję się lepiej psychicznie.Niestety mam niskie ciśnienie czasem 80/40.Wystepuja zasłabnięcia zawroty glowy.Boję się żeby nie upaść.Podczas próby wysiłkowej cisnienie zaczęło spadac.Badanie przerwano.Stwierdzono że przyjmowane leki nie mają wpływu na spadek cisnienia.Serce poza nieistotnymi znamianami jest w porządku.Czyżby to była hipotonia ortostatyczna?Może to wyjaśni następna wizyta u kardiologa...
witaj to może być ta hipotomia albo zespól wazowagalny. ja ma zespół wazowagalny, jak stoję to spada mi ciśnenie ostatnio nawet jak chodzę. teaż miałam próbę wysiłkową i ją przerwano z powodu spadku ciśnieniea. bardzo często mdleję z powodu spadku ciś. miałaś robiony teat pionizacyjny ? taki na łóżku co się stawia w pionie? pozaym masz niskie cis i to też może dlatego tak ci się robi słabo. zapytaj o to kardiologa pozdrawiam abisynka
zespól wazowagalny . no to szereg objawów które prowadzą do zasłabnięcia anawet utraty przytomności, wszystko zaczyna się jak dłużej stoisz, spada ciśnienie i zwalnia lub przspiesza serca. co do serca to zależy od typu zespołu, jest ich tam trzy albo cztery już nie pami.ętam. w każdym razie jak dłużej stoisz to robi ci sie słabo dusznogorąco czasami niedobrze możesz mieć mroczki przed oczami itp. koszmar masz wrażenie że zaraz zemdlejesz. no ja ostatnio mam to nawet jak chodzę i to mnie pzreraża. wiecej o tym pzrerazeniu opisałam w yagu - postępujący zespól wazowaglany. ogólnie cięzko się tego pozbyć ale jak się długo nie stoi to nie ma sie tych objawów i można żyć prawie normalnie. podobno z wiekiem większośc objawów ustępuje. no niestety nie u mnie . nie iwem czemu, w każdym razie jak wstajesz i dłużej stoiszz i robi ci się słabo to może to być ten zespól zapytaj lekarza o to. a jka odrazu robi ci się słabo jak tylko zmienisz pozycję ciała z leżacej na stojącą lub z siedzącj na stojącą to może być to ta hipotoni aorto... no ja jak miała ostatnio póe wysiłkową to ciś mi spadło 70/30 i lekarz ledwo mnie posadził bo bym padła. bardzo szybko sapda mi ciśnienie i tracę przytomność . ale muszę dogadać się z moim lekarzem, są specjalne poradnie omdleń nie wiem czy wsdzie bo ja jestem z gdyni i poradnia jest w amg w gdańsku. zapytaj swojego lekarza. warto zrobić badania w tym kierunku, ten test pionizacyjny czyli tilt test to nic nie boli a moze coś wyjaśnić. trzymaj się i koniecznie pogadaj z lekarzem pozdrwiam abisynka
Jest zle i boje zaczynam się bać wychodzenia z domu.Ugotowanie obiadu to dla mnie wyczyn.Domownicy tego nie rozumieją.Oni mnie wożą do lekarza i denerwują się ,że nie ma postepów.Więc za wiele staram sie im nie mówić.Widzą/mąż/ kiedy nagle zrobię się blada.Zle się czyje nie tylko podczas stania ale i przy chodzeniu a nawet przy dłuższym siedzeniu.Poza tym pojawiają się bóle w klatce piersiowej i między łopatkami.Puls zwykle wzrasta z czym nie czuję się dobrze.Natomiast przy badaniach lekarka stwierdziła.ze mam niski puls.Nawet nie zapytałam jaki.Dotychczas przytomności nie straciłam ,bo kiedy czuję,ze zaraz nastąpi ten moment siadam i schylam głowę między kolana.I tak siedzę dopoki trochę się nie unormuje.Staram się nie zmieniać gwałtownie pozycji i piję dużo wody niegazowanej.Czasem chodze jak pijana i obijam się o meble.Poza tym mam sfatygowany cały kręgosłup/kardiolog dał skierowanie do reumatologa/leczony od dawna.Ale to już inna bajka. Dzięki za szybką odpowiedz.Czuję się pokrzepiona.Pozdrawiam.Dana.
Dana nie martw się na zapas bo to jeszcze bardziej szodzi. no zrób wszystkie badania. może masz takie samopoczucie od bardzo niskiego ciśnienia a nerwica cię do tego wykańcza. nie dziwię ci się że nie chcesz wychodzić sama z domu. ja ostanio też mniej wychodzę bo za szybko robi mi się słabo i mdleję. staram się chodzić w miejscach gdzie jest dużo ludzi i jak jest tylko jasno. jak mogę toidę zawsze z kimś. boję się że jak zemdleję to mnie ktoś okradnie itp. jak jetsem z kimś to zawsze jest ktoś kto pomoże. mam wytyczone trasy któeymi chodzę i wyliczony czas i odległość . wiem ilę dam radę przejść i tylko tak mogę sama się poruszać. ale nie poddaję się chociaż nie jest to łatwe.boję się że przez to dostanę w końcu nerwicy i będę całkowicie sie bała wyść z domu/ gdybyś chchaiłą napisać to mój mail abisynka@wp.pl. na razie mam rzadko dostęp do internetu ale planuję włąsne podłączenie no tym barzdiej że ostatnio jestem uziemiona w domu,
Gość monika.. ;[
Chyba mam hipotonię. Che isc do lekarza bo mnie to juz baaardzo meczy, mam tego dość! Wiec przy rejestrowaniu do lekarza co powinnam powiedziec ? I co dla lekarza ?? Mam wszystkie objawy hipotonii ... Przepisze mi jakies leki?? A i mam najprawdopodobniej kamien na nerce -tak przynajmniej sądzę po objawach... :(
Gość olga1987

Ja nie wiem co robić i czy to groźne. mam 24 lata i od długiego już czasu mam ciśnienie np. 84/55 lub 80/51. chodzę jak z krzyża zdjęta. nie mam na nic siły, chce mi się spać. a po wypiciu kawy czuję jakieś lekkie kłucia w okolicach mostka. podpowiedzcie coś.