Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy kardiologiczne?

Gość Dante88

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Chciałbym zapytać się o przyczyny moich dolegliwości.Od kilku lat co kilka tygodni mam takie o to objawy: doznaje takiej pustki na środku klatki piersiowej, nie wiem jak to dokładnie opisać ale nazwałbym to *uczuciem pustki*.Po kilku sekundach dochodzi do uczucia strachu, takiego jakby ktoś mnie gonił,jakbym uciekał i bał się czegoś/kogoś.W końcowym etapie mam takie wrażenie jakby serce biło bardzo szybko, wtedy zaczynam stosowanie techniki medytacji czyli głębokie oddychanie nosem aby zwolnić bicie serca i po kilkudziesięciu sekundach wszystko przechodzi.Nie trwa to dłużej niż 2 minuty.Niepokoi mnie przyczyna bo nie mam pojęcia skąd się to bierze.W zdecydowanej większości te objawy występowały w pozycji siedzącej, przy komputerze jak tworzyłem sobie muzykę czy czytałem artykuły(nic strasznego,zwykłe informacje ze świata).Przy oglądaniu filmów,meczów czy słuchaniu muzyki nie wystąpiły ani razu takie objawy.Piszę o tym ponieważ przy takich czynnościach człowiek emocjonuje się,przeżywa itp. a ja byłem spokojny,skupiony na tym co robię więc nie ma mowy o stresie.Nie doznaje przy tym żadnych bólów serca czy duszności. Druga kwestia to nadciśnienie,z reguły jest ono w granicach 145-150 a to drugie poniżej 80 przy tempie bicia serca 80-105 uderzeń na minute.Ostatnio odnotowałem o godzinie 21 ciśnienie 158/68 i bicie serca 80.Zaniepokoiło mnie to i poszedłem do lekarza rodzinnego,opowiedziałem mu wszystko a on mnie wysłał na badnie krwi(jeszcze ich nie zrobiłem) w tym zawartość kreatyniny,mocznika i potasu.O ile potas jestem w stanie zrozumieć to te dwa pierwsze chyba mają związek z podejrzeniem o zaburzenie pracy nerek.I jak to się ma do pracy serca? Dodam że latem ręce mi się mocno pocą a plecy wzdłuż kręgosłupa na samym środku pleców jeszcze bardziej się pocą.Gdy przebywam w domu, chodzę bez podkoszulka a ciało i tak mam *zlepione* ,kleją mi się palce gdy dotykam ciała. Co może być przyczyną kłucia w okolicach serca?Zdarzyło mi się kilka razy w życiu że kłuło mnie tak w dwóch miejścach w okolicy serca,kłucie było średnie ale odczuwalne.Gdy robiłem ostatnio badanie EKG do pracy to wyszło mi tylko podwyższone tempo bicia serca,reszta w normie.Czy w ramach NFZ mam prawo poprosić lekarza o jakieś skierowanie na badanie serca typu echo serca czy jakieś inne? W owym badaniach do pracy miałem także próbę oziębieniową a jej wynik był ujemny.Przed próbą temp. palców prawej jak i lewej ręki oraz dłoni wyniosła od 27 do 27,5 stopnia.Po próbie oziębieniowej temp. palców wyniosła od 14-15 stopni a dłoni 17.Po 20 minutach temp. palców wzrosła do ok. 19-20 stopni a dłoni do 24 stopni.Temperatura wody w której moczyłem dłoń(a raczej połowę dłoni bo nie mogłem wytrzymać,rwało mnie w palcach więc co kilkadziesiąt sekund wyciągałem ręce z wody) wyniosła ok 9 stopni.Próba oziębiania rąk trwa 10 minut.Czy może to być przyczyną złego krążenia krwi?Lekarz rodzinny nie wiedział co z tym zrobić i nie podjął żadnych działań.Stężenie glukozy na czco było 5 więc nie ma mowy o cukrzycy,Dodam że dłonie i stopy zawsze mam letnie,tylko latem są cieplejsze niż zwykle. Kilka lat temu pracowałem na polu,w zmiennym warunkach atmosferycznych, więc nawet jak było -15 stopni to trzeba było pracować.W tamtym okresie , w zimie miałem problemy z temp. stóp i dłoni bo wielokrotnie doznawałem odczucia takiego jakby mi zamarzały właśnie dłonie i stopy,nie mogłem w pełni ruszać palcami,przychodziło mi to z trudem.Nie wiem czy to istotne ale napisałem o tym.Co mam zrobić w tej mojej sytuacji i jak rozmawiać z lekarzem który mam wrażenie że nie wie o co chodzi.Dziękuje za wszelkie odpowiedzi,pozdrawiam:)