Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból łydki a zakrzepica

Gość Agnieszkannnnn

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszkannnnn

Witam, od kilku dni mam silny ból łydki, dołu podkolanowego i promieniujacy przez udo. Chwilami ból jest nie do wytrzymania, nie jestem w stanie zrobić kroku. Po nocy ból przechodzi i pojawia się około 1h po wstaniu. Czuję jakby łydka była spięta i co jakiś czas silniej pulsuje. Ale nie jest czerwona, ciepła ani opuchnieta. Mam 30 lat, w pracy prawie cały czas stoję. Inr, aptt w normie, ale d dimery 650. Czy jeżeli inr i aptt są w normie może to być zakrzepica? I czy takie ddimery są powodem do niepokoju?

Norma d-dimerów to chyba do 500, ale Ty masz niezbyt dużo podniesione, z tego co wiem to *stany zakrzepowe* ciągle się tworzą w ciele człowieka, coś tam pęknie, coś tam się przerwie, ale zdrowy organizm umie to wszystko kontrolować. Jednak jak masz pewne obawy porób dodatkowe badania, chyba usg, inne, które pomoga wykluczyć obawy. Może się nakręcasz za bardzo i stąd te dziwne myśli bo w chorobach to wszystko pasuje jak nas coś boli itp., także dla spokoju jak pisze dodatkowe badania i się może uspokoisz.