Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badań holtera 24h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem kandydatem do służby w Policji.U kardiologa miałem podwyższone ciśnienie 150/95 po za tym wszystko ok , ekg puls 81, rtg klatki piersiowej w normie.Ale lekarz ze względu na takie ciśnienie wydał mi skierowanie na badanie holtera ciśnieniowego 24h.Chciałbym prosić o pomoc w interpretacji tych wyników.Czy jest szansa aby lekarz zaakceptował takie wyniki i przepuścił mnie dalej ? Średnie 143/82mmHg Średnie Śr.ciś. 91mmHg Pora dnia Średnio 144/83mmHg odchylenie standardowe 10,5/10,9mmHg Średnie Śr.ciś. 92mmHg >140mmHg syst. 58,5% >90mmHg 32,1% Minimum syst. 117mmHg Maximum syst. 171mmHg Minimum diast 58mmHg Maximum diast 102mmHg Minimum tętno 62bpm Maximum tętno 111bpm Pora nocna Średnio 134/67mmHg odchylenie standardowe 9,5/8,8mmHg Średnie Śr.ciś. 80mmHg >140mmHg syst. 100% >90mmHg 20% Minimum syst. 126mmHg Maximum syst. 150mmHg Minimum diast 59mmHg Maximum diast 80mmHg Minimum tętno 57bpm Maximum tętno 66bpm Spadek Dzień/noc 6,9%/ 19,3% Non-Dipper

Ciezko zgadnąć jakie oni maja tam wytyczne i czym się kieruj, ale wiele osob ma objawt tzw. białego fartucha ciśnienie w normie, ale u lekarza skacze. Dal ciebie samego dobra rada kupic sobie ciśnieniomierz i wykonywać np. przez 7 dni w tygodniu pomiary, rano. w południe, wieczorem, po wysiłku i zapisywać pomiary, w ten sposób widzialbys czy jest OK czy jednak cos z tym ciśnieniem jest nie tak, jak miałeś holtera i wziales się za lopate to holter zarejestrowal wartości podwyższone to normalne jak się cos robi to ciśnienie wzrasta, jak sienie badasz ale tylko dla policji to nalezalo na spokojnie przeczekać te 24h mialbys wartości nizsze, a jak się gdzies meczyles to i tez wartości pomiarow będą wyższe wtedy i srednia wyjdzie inna.