Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Normalne TSH, wysokie fT4

Gość bero

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat mam problemy ze skurczami dodatkowymi komorowymi serca. Od ok. 2 lat po bardzo stresującym wydarzeniu mój stan znacznie się pogorszył i pojawiło się ok. 3000 skurczy na dobę. Wypadają mi włosy, jestem ciągle zmęczony, nie mam na nic siły, straciłem na wadze kilkanaście kg (60kg przy 180cm). Zrobiłem badania w kierunku tarczycy: TSH3 1,67 ulU/ml [0,27 - 4,2], fT4 23,26 pmol/l [12 - 22], fT3 4,59 pmol/l [3,1 - 6,8] i wyszły dość nietypowo. Czy tarczyca jest przyczyną moich problemów?

Byłem u endokrynologa. Szukam osób, które może miały podobną przypadłość... Generalnie w innym laboratorium mam takie wyniki: TSH3 2,23 mlU/l [0,27 - 4,2], FT3 3,26 pg/ml [2,57 - 4,43], FT4 1,48 ng/dl [0,93 - 1,7]. Lekarz powiedział, że to pierwsze laboratorium może mieć inne metody pomiaru i dlatego wyniki mogą wyjść poza normą... Chodzi o to, że mam wiele objawów sugerujących że to tarczyca, ale endokrynolog nie chce iść w tę stronę. Generalnie suplementuję potas i cały czas mam go na poziomie ok. 3.9, 4. Szukam już *czegokolwiek*, bo po prostu widzę, że z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej...