Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter EKG, niesprecyzowany opis

Gość sheik97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W wakacje miałem robionego holtera, mój kardiolog powiedział że nic szczególnego nie zauważył, tylko powiedział że nie do końca dokładnie było robione badanie, bo min HR wyszło 1 i to pewnie pomyłka. Wyniki mam następujące: 104531 Qrs Średni rytm HR wyniósł 81 Max rytm HR 254 Min rytm HR 1 675 pojedynczych nadkom. pobudzen przedwcz. 0 częstosk. napadowych 69 tachykardii 59 braykardii 5 rytmów niemiarowych 59 przerw 531 migotań przedsionków 8 bloków Wenckbacha 14797 pobudzeń komorowych 4239 poj. przedwcz. pobudzen komorowych 49 czestoskurczy komorowych 11 czynnych rytmow komorowych 1160 Liczba pobudzen ogolnch 255 bigeminii 14 trigeminii 1479 par. oraz pobudzenia własne: tutaj każdy ma wartość 0. Co sądzicie o tych wynikach? Szczególnie HR max? Ostatnio na rutynowych badaniach, np komisja wojskowa itp ciągle wychodzi mi nadciśnienie, lecz lekarze stwierdzili że nie ma problemu, a nadmierna potliwość, kołatania serca i uderzenia gorąca są już nie do zniesienia..

Gość Niedoktor

Nie jestem doktorem i nigdy nie mam tendencji pisania w taki sposób, aby wprowadzić kogoś w błąd lub przestraszyć, ale nie wiem czy to fake czy faktycznie taki wynik miałeś, jeśli jest to prawdziwe badanie poszedłbym raz jeszcze wykonać holtera - skoro doktor to widział i ocenił zapis jako prawidłowo bo może aparat trochę głupot wypisał. Lepiej byłoby gdyby wynik był lepszy bo jednak jak piszesz masz jakieś tam odczucia więc lepiej to zbadać dokładniej, echo serca, krew, tarczyca, i raz jeszcze holter bo tutaj to jednak jak do wojska to pewnie byłby paragraf.

Http://zapisz.net/view.php?filename=557_img_20160313_104323.jpg http://zapisz.net/view.php?filename=266_img_20160313_104406.jpg http://zapisz.net/view.php?filename=358_img_20160313_123217.jpg http://zapisz.net/view.php?filename=836_img_20160313_123235.jpg Zdjęcia wyników, nie to nie fejk..

Gość Niedoktor

Team medycyny to temat dość wrażliwi i z każdym komentarzem należy podchodzić rozważnie aby komuś nie wyrządzić krzywdy, w dodatku ktoś czytając porady niefachowca analizującego wyniki na odległość może z osoby zdrowej zrobić się w osobę chorą, Twój lekarz widząc wyniki na pewno wie lepi niż my tu wszyscy i skoro zapewniał, że nic nie zauważył nadzwyczajnego to chyba wie lepiej w końcu jest lekarzem, ale wynik faktycznie trochę taki, że warto byłoby skontrolować się dokładniej aby mieć pewność, ze serce i w ogóle organizm jest zdrowy. Jak pisałem, krew, tarczyca, Echo serca, dobrze zrobić test wysiłkowy i dodatkowo wykonać jeszcze raz tego holtera. Szczerze powiem do sprzętu Aspel jakoś nie mam zaufania nie wiem ale mając porównanie z tym co oferuj BTL to jakoś bardziej ufam wynikom tego sprzętu. Idź do jakiegoś może lekarza prywatnie niech Ci porobi badania serca i oceni, dodatkowo raz jeszcze tego holtera i jak piszę, może warto zrobić holtera na BTL-u bo ja do tego Aspela nie mam jakoś zaufania. Oczywiście lekarz wie lepiej i jak trafisz na takiego, który ma spela OK nie rób sobie z tym problemu, ale lekarz niech raz jeszcze oceni wyniki. Może przed tym badaniem popiłeś, odwodniłeś się, może masz nadczynność tarczycy lub mało magnezu, potasu i serce czasami daje o sobie znać także badania nie zaszkodzi zrobić i upewnić się ponownie czy holter nie fiksował bo jak sam Twój lekarz powiedział to badanie jakoś tak trochę dziwnie wyszło.

Na pewno odpadają niedobory magnezu, potasu bo z dolegliwościami o których wpsomniałem w pierwszym poście mam do czynienia od dziecka. Milion razy też już miałem badane TSH, ale zastanawiam się, czy nie załątwić sobie badania ft4 i ft3 żeby ostatecznie skreślić tarczycę z listy. Dodatkowo teraz odkopałem te wyniki, bo kardiolog dał mi skierowanie do neurologa, ten zaś zlecił TK głowy, i ostatnio dostałem wyniki. Tomografia wyszła prawidłowa, więc coś musi być nie tak z sercem. Zaniepokoiło mnie także znaczne osłabienie wzroku, a nigdy nie miałem z nim problemu, a także przewlekła bezsenność, budzenie się po kilka razy w nocy i cały dzień myślę tylko o śnie

Nie jestem również lekarzem, ale ten holter raczej nie wyszedł, jak to mówią lekarze. Pomyśl sam, choć by to, że minimalny rytm masz 2 razy po zerze. to nie jest możliwe. A po drugie z taką arytmią komorową, już dawno powinieneś leżeć w szpitalu. Po trzecie, na pierwszej stronie z opisem, masz przekreślone czarnym długopisem ? Kto to przekreślił ? żaden lekarz po obejrzeniu takiego wyniku, nie pozostawił by tego bez interwencji, biorąc pod uwagę że jesteś młodą osobą. Ja stawiam że wiedzieli że nie wyszło badanie i po prostu nie chciało im się robić go drugi raz. Nie wiem, dziwne to wszystko i pierwszy raz coś takiego widzę a leczę się na arytmię 12 lat i wiele mam wyników badań holterowskich w domu...

Gość niedoktor

Immunochemia TSH FT3 FT4, dodatkowo USG Traczycy moze Ci zrobić rodzinny nic nie zapłacisz za to. A u kardiologa mozesz sobie zrobić test wysiłkowy, Echo serca, i dodatkowo holtera bo na NFZ przyjdzie pewnie poczekać, ale możesz poprosić rodzinnego. Ale prywatnie zrobisz to szybko bez zbędnych ceregieli, echo, tes, holter to jakieś 300 zł zalezy ile i jaki lekarz. Na pewno masz jakiegoś u siebie kardiologa, który mógłby to przeanalizować raz jeszcze. Podam przykład dzisiaj założyłem sobie opaskę pulsometr nadgarstkowy niby jakaś taka lepsza ale kupiona w chinach, ale jak ona tam bada to kto wie, zrobiłem 4 kilometry marszem, przyszedłem do domu i sprawdzałem serce czułem normalny rytm a pulsometr wskazywał mi 150/min wziąłem ciśnieniomierz (atestowany, niemieckiej firmy) ciśnienie prawidłowe 120/80, puls chyba 73, a opaska wskazywał 2x tyle. To tylko zwykła opaska, ale urządzenia też są nieomylne czasami mogło pójść coś nie tak, idź raz jeszzce do kardiologa i niech Ci lekarz zbada serce wtedy bedzie wiadomo więcej jak serce OK to znaczy, że jakieś dolegliwosci są wynikiem czegoś innego może.