Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie Echod serca - skróty i normy

Gość PilotRakiety

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PilotRakiety

Witam Czy ktoś ma jakieś materiały wyjaśniające skróty oznaczeń w badaniu echo serca? Oraz normy jakie powinny być? Chociaż te pewnie dla różnego wieku mogą być różne jak np. wielkość serca. Chodzi mi o te EF Biplane to chyba jest frakcja wyrzutowa, LVEF, A2C, M-Mode, Doppler itd. II Jak może być maksymalna frakcja wyrzutowa bo gdzieś czytałem, że 75% także 100% chyba być nie może wynika to z jakiegoś chyba wzoru, a raz na badaniu na monitorze u pewnej kobiety widziałem 78%, także nie wiem czy się pomyliłem czy ona miała nadserce ;D III Jak oznacza się falę zwrotną (fala niedomykalności zastawki mitralnej, trójdzielnej)? Jeśli ktoś ma jakieś materiały wyjaśniające ww. zagadnienie i mógłby zostawić na jakimś hostingu to byłbym wdzięczny bo nigdzie tego nie mogę znaleźć.

Frakcja wyrzutowa i jej znaczenie Frakcja wyrzutowa (EF – ejection fraction) – jeden z kluczowych parametrów określających prawidłowe funkcjonowanie serca jako pompy. Oznacza ilość krwi, która jest wypompowana z lewej komory serca w trakcie jednego skurczu. Nigdy nie jest to cała objętość krwi znajdująca się w komorze. U zdrowych osób w trakcie jednego skurczu wartość ta wynosi 50-75%. Im niższa jest wartość frakcji wyrzutowej, tym gorsza wydolność serca. Frakcja wyrzutowa: • 50-75% – czynność skurczowa serca w normie • 36-49% – czynność skurczowa serca umiarkowanie obniżona • poniżej 35% – czynność skurczowa serca istotnie obniżona Wielkość frakcji wyrzutowej powyżej 50% oznacza całkowitą sprawność serca i prawidłowe zaopatrzenie wszystkich narządów w tlen i substancje odżywcze w każdych warunkach. Umiarkowanie obniżona kurczliwość serca z frakcją wyrzutową między 36-49% wskazuje na wyraźne uszkodzenie serca, ale nie ograniczające w sposób dramatyczny normalnego funkcjonowania chorego. Frakcja wyrzutowa poniżej 35% oznacza poważne uszkodzenia mięśnia serca, często z objawami nasilonej niewydolności serca, a przede wszystkim oznacza zwiększone ryzyko występowania groźnych dla życia arytmii komorowych i nagłej śmierci sercowej. Wielkość frakcji wyrzutowej określa się najczęściej w trakcie badania echokardiograficznego, w sposób całkowicie nieinwazyjny i bezbolesny. http://www.dobre-serce.pl/index.php/jakie-sa-symptomy-niewydolnosci-serca