Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od pewnego czasu mam problem ze zdrowiem . Otóż czuje mocne bicie serca oraz szybkie bicie . Robiłem ekg to wykazało tachykardie zatokowa . Przepisano mi bisocard 2,5 mg i aspargin . Po zazyciu bisocardu czulem sie lepiej wiec uznalem zeby odstawic ten lek . Po odstawieniu jakis czas bylo lepiej ale po tym czasie juz bylo gorzej . Sennosc , uczucie pijanego( nie pije alkoholu) ciężko mi sie oddycha, ale serce miarowo mi bije poca mi mi sie ręce i nogi . Morfologia , krew wszystko ok . Czy to nerwica czy skutek odstawienia bisocardu ? A może nadczynność tarczycy

Gość OstatnioBadalemSie

A może to wypadanie płatka zastawki mitralnej (nie jest to choroba, ale wada kosmetyczna zazwyczaj) dużo ludzi to ma i nawet o tym nie wiedza. Może masz za mało magnezu, potasu, najlepiej to zrób sobie dokładne badania krwi, echo serca, badanie holtera i niech Ci wyniki objasni kardiolog (echo, ekg, ekg holter kazde badanie około 100 zl prywatnie bo na NFZ to szkoda nerwow) i wtedy byłoby widać więcej jak pracuje serce, czy są dodatkowe skurcze jak tak to ile ich jest (dodatkowe skurcze maja nawet zdrowi ludzie) czasami nerwy, jakiś bodziec wywołuje dodatkowe takie skurcze. Także nie lecz się przez internet wykonaj sobie badania i wtedy będzie wiadomo więcej. Branie od razu samych leków mija się z celem kiedy nie wiadomo co dokładnie wywołuje taki objawy.

Gość OstatnioBadalemSie

I o badania tarczycy się proś, generalnie możesz do rodzinnego zależy jaki masz kontakt, jak tam u ciebie z takimi badaniami, ale krew, mocz załatwisz, możesz tez poprosić o skierowanie do kardiologa, zawsze jak cos zrobisz drugie dodatkowo na które spojrzy inny kardiolog i oceni ,ale na pewno będziesz musiał czekać na wizytę wiec prywatnie do jakiegoś kardiologa niech zrobi też u siebie EKG, Holtera i Echo, możesz sobie też wykonać potem dodatkowo test wysiłkowy zawsze się to przydaje do oceny zdrowia. Wielu osobom wychodzą a to jakaś mała niedomykalność bez znaczenia hemodynamicznego, a to płatek wiotki, a to jakieś skurcze, ale nikt idealny nie jest, tak więc jeśli wyjdzie wszystko w normie to wiesz, że serce zdrowe a problem może leży w czymś innym. Generalnie laboratoryjnie: OB, morfologia krwi + płytki krwi, ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu, potas, sód, magnez, (żelazo można też), kreatynina, glukoza, cholesterol całkowity, cholesterol HDL, choresterol LDL, triglicerydy, bilirubina całkowita, bilirubina bezpośrednia, AST, ALT, GGTP, TSH, FT3, FT4, Niektóre to aż nadto, ale jak dawno nie miałeś badań to warto więcej sprawdzić.