Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca przy nerwicy

gks1989

Rekomendowane odpowiedzi

WItam wszytskich chcialbym przedstawic swoj problem od prawie 8 lat uprawialem sport gralem w pilke nozna i wszystko bylo ok 2 lata temu odstawilem wszystko , nastepnie moj tryb zycia nie byl super inopnujacy praktycznie caly czas siedzialem rzadko wychodzilem na spacery teraz doszlo do tego prawo jazdy praktycznie caly czas jezdze albo siedze w domu problem sie zaczal gdy pewnogo wieczoru poczulem szybkie bicie i kolatanieserca przestraszylem sie wiec pojechalem na pogotowie tam mialem miezone cisnienie bylo 180/100 dostalem zastrzyk i wszystko bylo ok to nadcisnienie utzrymywalo mi sie jeszcze tydzien oczywiscie nie takie duze wachalo sie 140/90 150/90 ale bardzo czesto podnosilo sie gdy szedlem do lekarza czulem w sobie jakis lęk czasami w nocy zrywalem sie niewiadomo z jakich powodow ale zasypialem kolatanie serca sie powtarzalo wiec pojehalem do kardiologa zrobilem badanie EKG wszystko bylo ok ale mialem przyspieszona akcje serca poniewaz znow czulem ze czegos sie boje lekarz stwierdzil u mnie nerwice serca przypisal lek i juz po pol tabletki serce zwalnia serce zaczyna mi bic naprzyklad w sytuacji gdy jade samochodem i jest duzy ruch robilem rownierz badania krwi i moczu wszystko bylo idealnie i jeszcze jedno co mnie przejmuje w tym wszystkim mecze sie np gdy wchodze na 2 pietro serce mi mocno bije ale zaraz po jakims czasie zwalnia wczesniej tak nei mialem teraz obecnie waze 93 kilo przy wzroscie 170 prosze o pomoc czy to aby napewo jest nerwica
Gość Patryk93

Witam ponownie, zaczne od tego ze mam nerwice, oprócz tego dużą nadwage , i przez dosyc dlugi czas piłem i paliłem papierosy. Od 2 miesięcy nie pale , nie pije i utrzymyje diete , jednak zmian nie widać . Otóż czesto boli mnie serce, kołacze przy zmianie pozycji , i przy małym wysiłku ... Lekarze zrobili mi EKG , i badanie krwi , biochemia ok , TSH w normie , morfologia ok , w szpitalu stwierdzili nadciśnienie tętnicze , jednak po powrocie do Holandii, ciśnienie przeszło , miałem 120/60 140/70 max , lekarz powiedział więc ze nie warto bym w tym wieku faszerował się tabletkami na nadciśnienie. Czy to mogło spowodować to kołotanie ? dodam że ciśnienie mam codziennie dobre, aczkolwiek od 120/60 do 150/80 max.... Wstane z krzesła mam kołotanie , wejdę po schodach to juz kompletnie ... Jestem juz strasznie skupiony na tym sercu, gdyż w nocy słysze jego bicie, jak mocno uderza, klatka mi się rusza, brzuch ... mięsnie drżą , jak wejde po schodach to często słysze w uszach jak mocno mi wali... Mam straszne lęki że umre, że w końcu mi stanie od tych kołotań , a mam dopiero 18 lat , w poniedziałek mam wizyte u kardiologa , mam mieć echo robione , strasznie sie boje ze umre, boje sie ze to przez to ze tak duzo piłem i paliłem .... Lekarze zrobili mi EKG , i na tej podstawie powiedzieli że moje serce jest zdrowe..... ale ja w to nie wierze ... Dodam że leki na uspokojenie nie pomagają , więc wątpie że to stres... gdyz umiem opanować swoje nerwy... Na noc często biorę relanium pół tabletki 5mg , gdyż bez tego coraz częscięj nie moge spać , przebudzam się z kołataniem ....... albo mocnymi uderzeniami serca...... Holtera nie chcą mi zalozyc gdyż nie mają niby **podstaw** bo ekg było bardzo dobre... Jeżeli komuś chciało się to czytać , to jestem bardzo wdzięczny , jeśli ktoś mógłby mi jakoś pomóc , doradzić , cokolowiek , będę bardzo wdzięczny.... Dodam że mój puls w stanie spoczynku zazwyczaj waha się od 80 - 90 , czasami nawet 100 , boli mnie serce , mam uczucie tak jakby było osłabione i w końcu stanie........ boje sie okropnie . Dostawałem zastrzyki z magnezem ale nic nie pomogły .

Masz dopiero 18 lat i myślę że to nie od picia i palenia .Za krótko piłeś i paliłeś :)Może za dużo pijesz kawy bądz coli ?Może za mało pijesz wody ?Nie herbaty ,kawy ale wody .Miałeś zrobione ekg i wyszło dobrze już samo to że podejrzewasz że to nieprawda jest wskazówką że masz nerwicę lękową .Jakie tabletki brałes na uspokojenie i przez jaki czas ?Leki na uspokojenie nie działają po miesiącu czy dwóch czasami trzeba je braż pół roku zanim zadziałają .Albo dłużej .Śmierć czeka każdego i gdybysmy o tym mysleli to nie wstawalibyśmy rano z łóżek tylko na nią czekali .....Brałes jakieś narkotyki ?A jak z tarczycą ?Badałes hormony ?

Gość Patryk93

No więc tak... Mieszkam w Holandii, i bardzo denerwuje mnie już ten system tutaj.. Na uspokojenie biorę Oxazepam 1-2 dziennie , który nic nie pomaga..... Nawet nie daje spokojnie zasnąć , dodam że moje dzieciństwo było zawsze bardzo napięte i w stresie , kłótnie itd... Non stop prawie nerwy... Podczas wstawania z łóżka mam kołatanie serca, oraz przy małym wysiłku , czy to może być objaw nerwicy ? Dodam że to trwa już codziennie , dzień w dzień , codziennie myśle o serduchu , rano sie budze i mysle o nim , wstaje kołocze , pochodze troche zaczyna mocniej walić , dodam ze skupiam sie na nim czesto , ale to w koncu serce... wiec jak tu sie nie bac ? ... Nie moge spac, czesto budze sie z kołataniem , albo przeskakiwaniem ... Nie radze sobie.. boję się że w końcu nie wytrzymam i sobie coś zrobie..... a tak naprawde tego nie chce... Nie biore narkotyków , po marihuanie miałem szybkie bicie serca więc po 2-3 razach , przestałem próbować , czesto po papierosie mialem przyspieszone bicie , strasznie sie obje ze zmarnowalem sobie zycie.... wiem ze nikogo z Was to pewnie nie zbyt obchodzi , ale ciezko mi zyc z takimi kolataniami , to serce , najwazniejszy organ ... wiec jak tu sie nie bac gdy tak dokucza.... Pozdrawiam

Gość Patryk93

Wiem ze nie powinienem szukac chorob i czytac wszystkiego na necie bo to pogrąża , ale ludzie piszą że ekg im tez wiele razy nic nie wykrywało i dopiero po holterze im wykrywało , chociaz tutaj w Holandii nie chcą mi zrobic holtera bo mowia ze niema podstaw ....... w poniedziałek mam echo , strasznie sie boje.... chociaz dobrze ze mi zrobią.... zapytam czy jesli cisnienie mam w normie , a kolotanie nie daje spokoju , to moze jednak powinienem brać te tabletki na nadcisnienie tetnicze jesli mi je w pl stwierdzono ?

Jeśli masz ciśnienia ok to nie ma sensu brać tabletek chyba ze lekarz przepisze ci tabletki umiarawiające serce które jednocześnie obniżają cisnienie .Twoja przygoda z marichuaną .....często piszą tu ludzie którzy raz spróbowali i mają problemy z sercem .Dawno to było ?Myślę że powinieneś też zmniejszyć swoją wagę jesli masz ją za dużą .Oxazepam dla mnie nie jest trafionym lekiem ale nie mnie to oceniać .Ty bardziej potrzebujesz leku zmniejszającego lęk .I nie bój się ja mam przeskakiwania od kilku lat ,też wyszło dobre ekg i nic z tym dalej nie robili i powiem ci że ostatnimi czasy mam straszne potyczki serca ,nie wime czy to jest spowodowane pogoda czy mam za mało mg ,bo palę i piję dużo kawy .Poczekaj spokojnie na badanie i zobaczysz że wyjdzie wszystko ok .Twoje ciągłę myuślenie o tym od rana do wieczora świadczy o poważnym lęku .Może psycholog by pomógł ?

Gość Patryk93

Ania , a czy ty chorujesz na nerwice, pytam tylko by wiedziec czy moze masz podobne dolegliwości , marihuane palilem ostatni raz okolo 4 miesiecy temu , pare buhów , nic wiecej , czy mocne uderzenia serca są groźne ? mocne bicie w nocy , i to że słysze swoje serce moze byc na tle nerwowym ? I to że juz sobie wpoiłem do psychiki że jak wstaje to mi kołocze też ? Dziekuje wgl za odpowiedzi ...

Nie ja nie mam nerwicy ale lekarz stwierdził że moje potykania sa na tle nerwowym bo nie było zmian w ekg .Ja tez czuję i słysze bicie swojego serca w nocy .Po prostu niektórzy czują i słyszą a inni nawet nie wiedza gdzie serce jest .Poczekaj na wynik i wypytaj o wszystko lekarza jak będziesz z wynikiem u niego .Powiedz mu o wszystkim może coś wymyśli .Nie warto tracić życia na martwienie się bo się wykończysz .

Dziękuję i nawzajem .Oby wszystko się wyjasniło pozytywnie i nie myśl już tak o tym sercu bo to jak samospełniająca się przepowiednia ,im więcej myślisz tym bardziej odczuwasz wszystkie potknięcia .Niektórzy mają na prawde chore serca a nie odczuwają niczego ...ludzie nadwrażliwi pomimo że nic im nie jest czują kazdy przeskok .Powodzenia jeszcze raz .

Męczą mnie kołatania serca coraz częściej tętno podnosi się do 100 ciśnienie 140/86 trwa około 5 minut echo serca ok holter ok tarczyca ok wyniki ogólne ok lekarze stwierdzili nerwice wegetatywną trzęsą mi się ręce nogi jak z waty napięte mięśnie jest coraz gorzej co robić jestem pzerarzona

Stwierdzono u mnie nerwice (tzn powiedziano ze ja mam) ze wzgeldu na to ze przez 5 dni codziennie ladowalam w szpitalu mówiąc ze czuje kolotanje serca i ogóle bardzo złe samopoczucie. Z badań krwi nic nie wynika bo są wręcz wzorowe. Tabletki na uspokojenie pomagają ale czuje sie słaba. Muszę dodać ze przez okres 6mies schudnąć 15 kg i brałam przez 3 tyg tabletki diane 35 które odlozylam bo zaczęłam plamic. Czy to może być nerwica? Dodam ze po atakach rzucilam palenie i kawę. Proszę o pomoc