Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Concor cor a niskie ciśnienie

Gość Carolina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Carolina

Cześć. Mam 19 lat. W czwartek miałam robione EKG i echo serca - wyniki wyszły w porządku, jednak mam tachykardia (skierowanie dostałam właśnie z tego powodu). Kardiolog przepisał mi Concor Cor w dawce 1x 1,25 dziennie. Wczoraj wzięłam lek pierwszy raz i czułam się w porządku. Dziś zmierzyłam tętno i ciśnienie (108/71 a tętno 73) i zastanawiam się co zrobić, skoro wynik w porządku. Niby powinno się ten lek zażywać regularnie, ale co jeśli za bardzo obniży mi ciśnienie i tętno? Co robić w takim przypadku - brać czy nie?

Gość XyzRoad

Tętno 73 i tak masz dobre :) Ja przy dawce taka jak Ty, tętna potrafią mi spaść do 52 nawet, jak oglądam tv. A tak średnio to też nie za wysokie. około 55-65. Ciśnienia to samo, 110/70 a czasami nawet 105/65 wtedy chodzę jak narąbany. Ale niestety, tak działa ten lek i trudno. Skoro lekarz Ci go przepisał, to raczej musisz brać. Ewentualnie poproś o zmianę, ale każdy Betabloker obniża ciśnienie i tętno, więc chyba za dużo Ci nie zmienią. Ja go biorę od 3 lat i nic złego mi się nie stało. Wcześniej długie lata brałem inny. Ja mam przepisane również na arytmię. Jak będziesz miał już za niskie, spróbuj się poratować się kawą, ale wiadomo czy możesz przy tej arytmii.

Też mam ten sam problem, cisnienie spada nawet do 95/50 pare tętno ok 60 i też wtedy czuje się jakby mi serce zaraz miało stanąć, kawy nie pije ale herbata z 2 torebek szklanka, taka mocniejsza słabo słodzona na chwile postawi na nogi, czasami biorę połowe lekutylko ja mam concor cor 2,5 mg, ruch na świeżym powietrzu też troszke ulge przynosi. pozdrawiam

Ten lek należy stosować stopniowo . I nie można przerywać kuracji bo nie będzie skuteczna

Mam 28 lat i już biorę 5tke.  Czuje się po niej rewelacyjnie . Serce pracuje jak trzeba.  Początki były różne ciśnienie skakalo.  Każdy z nas jest inny i indywidualnie powinien podchodzić do leku.