Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rytm zatokowy niemiarowość oddechowa i blok pęczka Hisa

Gość On18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku tego roku miałem bóle w klatce piersiowej przy oddychaniu i poszedłem do szpitala, zrobili mi EKG i nabrali podejrzeń, że mam zapalenie osierdzia. Zostałem w szpitalu i miałem tam pozostać przez co najmniej 1, 2 tygodnie, jednak wypuscili mnie po 4 dniach. Krew, mocz w porządku za jakieś pare tygodni na kontroli ilosc płynu była już prawidłowa. Cały czas sie wypytywałem jednak niechętnie mi odpowiadali. Teraz chce miec pewność jak bardzo poważne to było,a mam dopiero 18 lat wiec sie troche przejmuje. Jeszcze chciałbym wspomniec ze z 2 tygodnie wczesniej miałem dwie anginy pod rząd. RTG klatki piersiowej: Przepona wolna. Płuca bez czynnych zmian ogniskowych. Odcinkowo widoczna blaszka osierdzia na lewym zarysie serca. Serce i aorta w normie Opis badania: Wymiary jam serca, grubość ścian lewej komory w normie. Zastawki bez zmian organicznych.Ślad IT. Funkcja skurczowa i rozkurczowa lewej komory prawidłowa. Rozwarstwienie blaszek osierdzia 3,5 - 4,5 mm w rozkurczu. EKG: Rytm zatokowy niemiarowość oddechowa.Normogram. Niepełny blok prawej odnogi pęczka P-hissa/wariant normy. Podciągnięcie odc. ST EPIKRYZA: Chory lat 18 ..... w wywiadzie infekcja górnych dróg oddechowych. W trakcie hospitalizacji wykonano w/w badania oraz pobrano krew na badanie w kierunku p/ciał i p/zapaleniu m.sercowego wynik do odebrania za miesiąc Chciałbym aby ktoś mający o tym pojęcie powiedział, co dokładnie mi dolegało i jakie mam rokowania na przyszłość, czy miałem typowe zapalenie osierdzia i zapalenie m. sercowego, czy był to tylko płyn po infekcji(grypie/anginie), jaka była powaga tego wszystkiego itp. Z góry dziękuje
Najprawdowpodobniej był to objaw po przebytych chorobach /angina/. Płyn w oscierdziu jest normalnym zjawiskiem uniemożliwia on tarcie blasze. natomiast nadmiar może prowadzić do zaburzeń sercowych /ból, wieksza męczliwośc/. Jeżeli płyn się wchłoną to nie ma obawy- bedziesz żył ;p Jeżeli byłoby to zapalenie m.sercowego to... nie bede pisał bo tego nie masz. pozdrawiam