Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Witam wszystkich,wstępna kwalifikacja CABG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Zostałem wstępnie zakwalifikowany na zabieg CABG,czekam obecnie na telefon ze szpitala.W rozpoznaniu choroby mam napisane,cytuje: -trójnaczyniowa choroba wieńcowa -pień LTW bez zwężeń -GPZ od 6 seg ciągłe rozsiane zmiany 50-70% w 7 seg niedrożna,dalej wypełnia się wąski obwód. -GO: w 11 seg niedrożna -PTW w 2 seg krytycznie zwężona. Wykonano mi angioplastykę (PTCA GO),natomiast drugiego stentu nie udało się wstawić (GPZ - zabieg nieskuteczny). Jeżeli to czyta jakiś fachowiec proszę o jakąś opinie ,czy rzeczywiście by passy są konieczne,bo okropnie się boję.Pozdrawiam.

Witaj Na podstawie samego opisu koronarografii trudno podjąć decyzję, trzeba zobaczyć film z zabiegu Piszesz,że została wykonana angioplastka GO co pozwala sądzić, że skutecznie udrożniono tętnicę, ale piszesz też o wąskim obwodzie GPZ i nieudanej próbie otwarcia - i tu pojawia się znak zapytania, na który odpowie kardiochirurg, ale dopiero po zobaczeniu filmu z koro. Jeśli GPZ jest bardzo wąski wszycie do niego pomostu(by-passu) nie wiele pomoże i kardiochirurg powie że nie ma sensu robić jednak dużego zabiegu przy niewielkim zysku to robienie zabiegu tylko dla zabezpieczenia PTW nie ma sensu. Wtedy można podjąć próbę implantacji stentu do PTW. Jeśli techniczne możliwe jest wszycie pomostu do GPZ, wtedy raczej CABG GPZ i PTW. Wszystko zależy także od objawów, chorób towarzyszących i stanu klinicznego pacjenta. Pozdrawiam Marcin Syzdół