Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Życie po zapaleniu mięśnia sercowego

KamilXDD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytan o zyciu po zapaleniu mięśnia sercowego. U mnie wszystko zaczęło sie przed sylwestrem 29.12 wrocilem z pracy i zaczął mi dokuczać silny ból w klatce. Cisnienie tetnicze mialem wtedy ok. 170/110 Pojechalem na pogotowie i skierowali mnie do szpitala. Zrobili mi EKG i echo serca ktore wyszly prawidlowo wszystkie wyniki byly w normie, poza stezeniem troponin we krwi (ok 600) po kilku dniach bardzo powoli zaczęły spadać. Opis rezonansu magnetycznego *...zapis graficzny moze odpowiadac zapaleniu mięśnia sercowego* choroba przebiegala u mnie dlugo, ale łagodnie. Ekg i echo serca przez caly brzebieg choroby byly prawidlowe. Po ok 20 dniach wyszedlem ze szpitala z troponiną 42. Po miesiacu zglosilem sie do kontroli i wszystkoe wyniki byly juz w normie. Codziennie wychodze na krotkie spacery i powoli zwiekszam aktywnosc fizyczną. Wg zalecen lekarza do pracy oraz forsownych wysilkow fizycznych mogę wrocic za jakies 4-5 miesiecy. Czy wtedy bede mogl wrocic do takiego samego trybu zycia? Teraz jestem juz 2 miesiace po chorobie. Czy 2-3 papierosy w tygodniu odbilyby sie na moim zdrowiu? Czy w moim przypadku jest to bardzo nie wskazane? Proszę o Wasze opinie.