Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niecodzienny problen z wzdęciami.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od paru lat dokucza mi żołądek, byłem u gastrologa i okazało się, że H.Pyroli zaatakowało. Otrzymałem antybiotyk itd. Problem zaczął się kilka miesięcy po kuracji. Mam nietypowy problem, nigdzie nie mogę znaleźć podobnego do mojego problemu. Otóż, ZAWSZE, gdy mam pełny pęcherz, towarzyszą temu wzdęcia. Najgorzej jest po nocy, gdy pęcherz jest wręcz przepełniony. Wzdęcia powodują niesamowity ból brzucha. Wszystko ustaje po wydaleniu moczu z organizmu. Jest to bardzo niekomfortowe. Przykładowa sytuacja, praca kierowcy. Jeżdżę po kraju całymi dniami, jak tylko mam uczucie pełnego pęcherza, nie ma opcji, żebym się nie zatrzymał, w przeciwnym razie wzdęcia i bóle brzucha. Nie jestem lekarzem, ale wydaje się, że problem z jelitami jakiś mam. Prawdopodobnie przez to, że nie wybrałem debretinu do końca, a może 25% tego co miałem przypisane. Proszę o jakieś informacje co mam czynić. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Nie pij nic gazowanego, słodkiego,pij przegotowaną wodę np. z sokiem z cytryny.,kompot z jabłek... Pamiętaj,aby pić co najmniej 1,5 litra dziennie.Czy nie jest tak,że mało pijesz, by cię nie bolał brzuch?Na sprawy jelitowe dobrze jest zażywać kminek z majerankiem. Oraz pić wywar z kłącza tataraku.Akurat to na sobie wypróbowałam z dobrym skutkiem.Otóż kminek i majeranek w proporcji wagowej 1:1 należy zmielić na proszek i dokładnie wymieszać.Wsypać do zakręcanego słoika.Używać do 2 łyżeczek dziennie.Ale NIGDY!!! nie jeść tego proszku łyżeczką, gdyż łatwo się zakrztusić.Najlepiej wziąć plastikowy kieliszek wody i rozmieszać pół łyżeczki i wypić,a potem jeszcze trochę wody popic.Najlepiej letniej przegotowanej, nie surowej.Kminek w połączeniu z majerankiem dobrze działają na ścianki jelit:rozkurczowo i przeciwzapalnie.Kłacze: pól łyżeczki kłączy zalać wodą gorącą i zagotowac krótką chwilkę..Przykryć.Pić 3xdziennie po jednej trzeciej szklanki.MNie odeszły problemy jelitowe po ok. tygodniu.Piłam ze dwa tygodnie.Może i tobie pomoże jeśli sa to problemy kelitowe ,a nie coś z prostatą..

I jeszce mi się przypomniało.,ze jako kierowca jesz moze po drodze w przypadkowych miejscach.I to źle odbija się na twym układzie pokarmowym.Jeśli to mozliwe, to woź ze sobą jedzenie z przygotowane w domu.Przecież sa lodówki turystyczne,mozna sobie podgrzać i zjeść coś lekkiego i zdrowego,co nie szkodzi żołądkowi.Wiem,że to trudne,ale , co zjemy, tak jesteśmy zdrowi.

Oj, nieregularna dieta i jedzenie w przydrożnych knajpach to własnie niestety prosta droga do wzdęć. Myślę, że własnoręcznie przygotowyawne jedzenie też może być rozwiązaniem. No i na same wzdęcia, to warto też mieć przy sobie ulgasim.

Jeśli chodzi o ulgasim to est on łatwo dostępny więc praktycznie w każdej aptece można go dostać, warto kupić i wziąć ze sobą na drogę żeby nie nabawić jakichś wzdęć lub niestrawności zwłaszcza jak się jedzie w trasie i nie wiadomo co i jakiej jakości będzie się jadło. Ulgasim super działa, bardzo szybko przynosi ulgę.